...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

System Aroma Cooler - korzyści i możliwości

W odpowiedzi na dzisiejsze zapotrzebowania rynku firma Hert wraz z działem Hert System ma zaszczyt zaprezentować Państwu System Aroma Cooler.

W skład Systemu Aroma Cooler wchodzą dwa urządzenia, które gwarantują do 30% niższy pobór energii w porównaniu z jedną chłodnio­-garownią. Pierwszym z nich jest wielofunkcyjna komo­ra o analogicznej nazwie Aroma Cooler. Jej zadaniem jest w jak najkrótszym czasie, czyli od 7 do 10 minut, schłodzić produkt do tem­peratury około +3°C/+5°C, jednocześnie nie powodując „oskórzenia” produktu. Proces ten wywołuje szereg przemian w cieście, dzięki którym późniejszy wyrób zyskuje wiele pozytywnych cech. Aroma Cooler, poprzez szybkie zatrzyma­nie pracy drożdży, wspomaga wytworzenie głębokiego aromatu w produktach, za któ­ry są odpowiedzialne enzymy. Wspomniana wcześniej szybkość schłodze­nia (do 10 minut) jest możliwa dzięki za­stosowaniu unikalnej ściany zasysu, która wymusza i prowadzi jedyny w swoim ro­dzaju zasys zimnego powietrza. Nazwaliśmy ją „unikalną”, ponieważ chce­my zaznaczyć, że wspomniana ściana za­sysu została wynaleziona i opatentowana w Niemczech. Firma Hert jest jedynym prawnym posiada­czem wspomnianego patentu, a co za tym idzie, tylko nasza firma może produkować ścianę zasysu według oryginalnego i chro­nionego konceptu. Różnicę w wykonaniu innych producentów nietrudno dostrzec.

System Aroma Cooler – najwyższa jakość produktu i oszczędność energii do 30%


Jest nią dwukrotnie dłuższy czas oczeki­wania na schłodzenie kęsów ciasta (na­wet około 20 minut). Konkurencyjne firmy na rynku próbują stworzyć i zastosować podobną ścianę zasysu, która dorównałaby tej chronio­nej patentem, jednak w dalszym ciągu jest to poza ich możliwościami. Ponadto Aroma Cooler jest urządzeniem 3 w 1, ponieważ może nam posłużyć
jako:
• schładzacz ciasta – jedno z dwóch urządzeń w opisywanym w tym arty­kule systemie odroczonej fermentacji Aroma Cooler – zadanie: w jak najkrót­szym czasie schłodzić surowy produkt,
• mroźnia szokowa,
• urządzenie studzące – zadanie: obni­żyć temperaturę gorących, wypieczo­nych wyrobów piekarniczych i cukier­niczych ze znaczącym ograniczeniem utraty wilgotności przez wyrób.

Wysokiej jakości kasty z tkaniną na rzepy gwarantują długie użytkowanie. Specjalne rzepy nie tracą swoich właściwości nawet po niezliczonych cyklach prania

Urządzenie Aroma Cooler oczekujące na załadunek produktu (po prawej stronie widoczna unikalna, opatentowana ściana zasysu)


Drugim urządzeniem, które wchodzi w skład systemu Aroma Cooler jest ma-gazyn-składowania (GVA) z krótką ścianą
ukierunkowania powietrza i odpowiednio do niej dobranymi parownikami. W tym momencie chcemy nadmienić, że komora typu GVA jest niczym innym jak chłodnio-garownią o delikatniejszym (od -100C do +200C) zakresie temperatur, który jest praktycznie w pełni wykorzy­stywany w porównaniu do tradycyjnej chłodnio-garowni (od – 200C do +350 C).
Urządzenie GVA posiada takie same możliwo­ści przestawiania „krzywej temperaturowej” jak chłodnio-garownia. Po szybkim schłodzeniu naszego produktu w Aroma Cooler przejeżdżamy słupkami kast do komory GVA, gdzie następuje seria bardzo istotnych procesów dla ciasta.

Następnie zaczynamy czas stabilizacji w tem­peraturze +5°C. Drożdże obniżają swoją dynamikę, a enzymy dla których są to per­fekcyjne uwarunkowania, zaczynają błyska­wicznie pracować. Dzięki zaistniałej reakcji ciasto uwalnia z siebie głębię aromatu.

Dzięki sztaplowanym kastom oszczędzamy miejsce w porównaniu do przechowywania na wózkach piekarniczych

Ekologia w piekarni: wymiana tkaniny nie wymusza zakupu całej, nowej kasty. Same kasty są tak wytrzymałe, że nawet przy upadku z wysokości 1,5 m nie powinny ulec uszkodzeniu

 

Po zakończonej stabilizacji, która trwa śred­nio 8 godzin, zaczynamy fazę tak zwanej „pół gary”. Na wspomnianej „pół garze” przetrzymuje­my produkt od 6 do 10 godzin, podnosząc temperaturę do uzyskania 3 gary lub niższą do ponownego schłodzenia produktu. Na tym kończy się cykl składowania. Wyj­mujemy słupki kast, które przeznaczamy do dalszej logistyki – rozwiezienia do punk­tów odpiekowych lub wypieczenia produktu na piekarni centralnej. Wraz z dostawą kast na punkt odpiekowy, dedykowana temperatura ciasta powinna być utrzymana w zakresie +14°C/+18°C; zapewnia to możliwość ponownego zejścia do tempe­ratury składowania (konieczność przygoto­wania miejsca na zapleczu z jedną lodówką wyposażoną w system cyrkulacji powietrza). W momencie dostawy personel sklepu lub pie­karni otrzymując słupek kast o jednakowych parametrach temperaturowych ma możliwość wypieku produktu w przedziale czasowym od 2 godzin do 5 godzin (najlepszy przedział czasowy bez obniżenia jakości produktu).

System Aroma Cooler wraz z kastami termo­izolacyjnymi gwarantuje wiele korzyści:
• wysoka i powtarzalna jakość produktu,
• doskonałe: smak aromat, połysk, mię­kisz ciasta,
• minimalna prędkość przepływu zasysanego powietrza (2-3 m/s),
• delikatne odbieranie ciepła z kęsów ciasta,
• najlepsze zachowanie wilgotności kę­sów ciasta,
• utrata wilgotności o 40% mniejsza w sto­sunku do mroźni szokowej,
• unikanie „oskórzania” kęsów,
• w porównaniu do tradycyjnych chłodnio-ga­rowni i mroźni szokowych znacząco niższy wkład energii – do 30%,
• do 100% lepsze wykorzystanie miejsca w magazynie w porównaniu z przecho­wywaniem na wózkach,
• wysoki parametr termoizolacji (utrata od 1°C do 2°C na godzinę),
• transport produktu w kastach bez użycia samochodu typu chłodnia,
• racjonalizacja produkcji poprzez prosty sys­tem prowadzenia technologii.

 

Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do piekarni testowej, która mieści się w siedzibie firmy Hert przy ul. Odlewniczej 4A w Warszawie.
W naszej piekarni mają Państwo możliwość wyprodukowania oraz przetestowania własnego wyrobu w technologii odroczonego wypieku.
Oprócz tego udostępniona jest szeroka gama maszyn i pieców.

tel.: 508 090 379, 508 023 946
e-mail: rafal.olewczynski@hert.pl
e-mail: piotr.sieracki@hert.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji