Po wygranej polskiego finału World Chocolate Masters, Łukasz Anioł – młody cukiernik ze Śląska – nie spoczął na laurach. Trwają intensywne przygotowania do światowego finału konkursu, który już w październiku odbędzie się w Paryżu podczas słynnych targów Salon du Chocolat.
Podobne artykuły
World Chocolate Masters rusza!Vincent Vallée - nowy World Chocolate MasterWorld Chocolate Masters 2022 - giganci czekolady zachwycili międzynarodowe jury
Finaliści konkursu już znają zadania, jakie na nich czekają podczas wielkiego finału. Jednym z nich jest stworzenie własnej czekolady w tabliczkach, na bazie której uczestnicy będą pracować w Paryżu, tworząc m.in. pralinki.. Czekolada Łukasza Anioła – podobnie jak pozostałych uczestników – powstała we Francji w Or Noir, laboratorium firmy Barry Callebaut. Zarówno z nazwy jak też w smaku, ma odzwierciedlać jego rodzinne strony czyli Śląsk. Konkretnie, epokoę karbonu! - Węgiel w naturze jest bardzo ważny. Jego pierwiastki występują we wszystkim ww wszechświecie. Jest składnikiem każdego żywego organizmu - wyjaśnia cukiernik.
Jak smakuje zatem czekolada Silesia? - powstała z mocno uprażonego ziarna. Stworzyłem mieszankę ziaren z Ghany, Meksyku i Santo Domingo. Jest to czekolada deserowa 66%, o lekko owocowej nucie. - opowiada Anioł.
Tematem przewodnim konkursu jest inspiracja naturą. Jak zapowiada nasz reprezentant, w Paryżu chce stworzyć kontynuację projektu, który zaprezentował podczas polskiego finału. W swoich wyrobach chce zawrzeć całą historię czekolady. Jak sam mówi, czekolada ma być niczym interesująca książka - jedzenie jej ma być jak czytanie dobrej powieści, która wciąga z każdą nową otwartą stroną - opowiada naszej redakcji. - Dlatego też smaki Silesii rozkładają się sekwencyjnie: od mocnnego aromatu prażonego ziarna przez mocny smak kakao po delikantą nutę owocową - tłumaczy.
Obecnie nasz reprezentant intensywnie szkoli się w łódzkiej Akademii Czekolady, gdzie opracowuje projekty zadań konkursowych, starając się, by ich kocepcja była spójna. Natura, historia, sztuka, Śląsk - te elementy chce zawrzeć we wszystkich swoich pracach. Tak powstały intrygująco brzmiące smakołyki, m.in.: pralinka Polny wiatr, trufle Historia Mistyki i Tajemnic, ciasto Silesia in nature.
Czy ten nowatorski zamysł pozwoli mu pokonać 20 rywali z całego świata i zdobyć tytuł World Chocolate Masters? Redakcja MB poinformuje już wkrótce, kibicując na żywo naszemu faworytowi w Paryżu! Wiadomo już, że w finale wystąpi w pierwszej dziesiątce pierwszego dnia rywalizacji (28 pąździernika).
Więcej informacji:
Polskie eliminacje do World Chocolate Masters -> KLIK!
Łukasz Anioł -> KLIK!
Zdjęcia: Barry Callebaut Polska