– Namawiamy do spożywania tego podstawowego pokarmu, jakim jest żytni chleb wypiekany na zakwasie. Bo to on jest źródłem węglowodanów złożonych, dających nam energię potrzebną do życia – mówił na konferencji prasowej przed XVII Radomskim Świętem Chleba Jarosław Gajda, prezes Cechu Piekarzy w Radomiu i pomysłodawca imprezy.
Podobne artykuły
Nowe spojrzenie na chlebKrakowscy piekarze chcą rządowej ochrony3. urodziny Too Good To Go: piwo z czerstwego pieczywaJarosław Gajda promuje również tegoroczne hasło: „Zapamiętaj to przysłowie, żytni chleb to twoje zdrowie”.
Tradycyjnie już w pierwszą niedzielę września tłumy mieszkańców Radomia oraz goście z różnych stron Polski przybyli do Muzeum Wsi Radomskiej. Mimo niepewnej pogody ponad 10 000 osób uczestniczyło w różnorodnych atrakcjach przygotowanych przez organizatorów.
W części oficjalnej uroczyście wręczono Klucze Świętego Kazimierza. Ta nagroda w postaci statuetki przyznawana jest za upowszechnianie i ochronę dóbr kultury, popularyzację dziedzictwa kulturowego i historii Radomia oraz za szczególne zaangażowanie w pracę na rzecz środowiska piekarskiego. W tym roku kapituła nagrody postanowiła przyznać dwie statuetki. Pierwszą, na wniosek Fundacji na Rzecz Wspierania Piekarstwa i Cukiernictwa oraz Cechu Piekarzy w Radomiu, uhonorowano premier Ewę Kopacz za wieloletnią życzliwość, przychylność i wspieranie piekarstwa rzemieślniczego. Drugą statuetkę i tytuł Honorowego Sponsora otrzymała rodzinna firma „Młyny Zbożowe Żabczyńscy”.
– Chleb, ten symbol pomyślności i dostatku, ma u nas w kraju wyjątkowy szacunek. Jest wpisany w nasze dziedzictwo kulturowe. Czy ktoś może sobie wyobrazić, że młodej pary nie wita się na polskim weselu chlebem? – retorycznie pytała premier Ewa Kopacz podczas wystąpienia w amfiteatrze Muzeum. Premier wystawiła też laurkę piekarzom, zdradzając, że przy każdej wizycie w Radomiu obowiązkowo kupuje radomski chleb – nie tylko dla siebie, ale także dla swoich gości, którym zachwala jego zalety zdrowotne i smakowe.
Takich opinii gości Święta Chleba było więcej. Radomski chleb wyraźnie zasmakował siatkarzom drużyny Cerrad Czarni Radom, a zwyciężczynię II edycji programu „Master Chef”, Beatę Śniechowską, jego smak wręcz oczarował. – We Wrocławiu, gdzie mieszkam, jest wiele piekarni, ale żeby kupić prawdziwie smaczny chleb, muszę przejechać przez całe miasto. To wręcz wyprawa. A tutaj macie wiele przepysznego pieczywa z różnych radomskich piekarni. Bardzo wam tego zazdroszczę! – powiedziała.
Odwiedzający tegoroczne Święto Chleba mieli okazję popróbować chlebowych smaków na stoiskach radomskich (i nie tylko radomskich) piekarni. A było w czym wybierać, bo na wielu z nich pojawiły się nowe gatunki pieczywa. Tradycją stało się już to, że na ten szczególny dzień piekarze przygotowują swoiste „chlebowe premiery” wypieków, które dopiero później są dostępne w codziennej sprzedaży.
Podczas Święta Chleba premierę miała też niewielka książeczka skierowana głównie do najmłodszych odbiorców – Pan Kanapka podpowiada, co i jak się zdrowo jada – będąca wierszowanym przewodnikiem zdrowego żywienia. Kolorowa publikacja, wydana staraniem Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa i Cechu Piekarzy w Radomiu, została wydrukowana dzięki wsparciu finansowemu Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Podobnie jak w ubiegłym roku, dostrzegając pasje i starania wielu „domowych piekarzy”, rozstrzygnięto drugą już edycję konkursu „Mój przepis na chleb”. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania, podejmując decyzję o wyborze laureatów. Ostatecznie, kierując się zmysłami: smaku, wzroku, dotyku i węchu, nagrodzono domowe wypieki chlebowe: III miejsce zdobył Andrzej Luśnia, II miejsce – Michał Bogdański, a I miejsce – ubiegłoroczny zwycięzca tego konkursu, Rafał Tomala.
Alejki radomskiego skansenu przez wiele godzin wypełniał tłum uczestników imprezy. Organizatorzy, jak co roku, stanęli na wysokości zadania, przygotowując wiele atrakcji. Oprócz propozycji związanych z piekarskim tematem imprezy można było m.in. popróbować smaków regionalnych potraw i nalewek czy kupić wyroby ludowych twórców. W amfiteatrze Muzeum wystąpił Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Uniwersytetu Warszawskiego „Warszawianka”, zaprezentował się także Adam Strug z zespołem, a na scenie „Pod Dębem” przygrywały do tańca „na dechach” ludowe kapele regionu radomskiego. Każdy mógł znaleźć propozycję dla siebie. Współorganizatorzy XVII Radomskiego Święta Chleba to: Cech Piekarzy w Radomiu, Urząd Miejski w Radomiu i Muzeum Wsi Radomskiej, których finansowo wsparli liczni sponsorzy z Funduszem Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych na czele.
Marek Mioduszewski