...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Jej wysokość czcionka (na etykiecie)

Wejście w życie w grudniu 2014 r. Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie znakowania żywności było dla przedsiębiorców dużym wyzwaniem, bo wiązało się z koniecznością dostosowania opakowań do nowych wytycznych. Po niemal roku przypomnijmy najważniejsze zmiany, by po wyczyszczeniu magazynów przystąpić do projektowania nowych opakowań.

Rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, definiuje minimalny rozmiar czcionki. Zgodnie z nowymi regulacjami najmniejsza dopuszczalna czcionka powinna mieć rozmiar x w wysokości co najmniej 1,2 mm dla większości opakowań. W opakowaniach o największej powierzchni o polu mniejszym niż 80 cm2 można zastosować czcionkę o x w wysokości 0,9 mm. Jednak wysokość czcionki nie jest równa jej rozmiarowi wyznaczonemu w punktach, co niestety wprowadza wiele zamieszania.

– Źródła, w tym na przykład Food and Drink Industry Ireland, jako minimalną czcionkę (x=1,2 mm) wskazują Times New Roman 8, dla x=0,9 mm odpowiednio Times New Roman 6. Problem pojawia się, gdy chcemy użyć innego fontu, bo czcionki mają rożne wysokości i dlatego rozmiaru 8 nie powinniśmy traktować jako uniwersalny. Zanim więc wybierzemy rozmiar fontu, zmierzmy jego wysokość – radzi Alicja Sidorowicz, koordynator SHOS.PL, projektu zajmującego się weryfikacją opakowań spożywczych pod kątem Rozporządzenia 1169/2011.

Czcionki o rozmiarze 8

Times New Roman 8

Verdana 8

Arial 8

MyriadPro 8

DINPro-Light 8

Przypomina również, że 1,2 mm to wartość samej wysokości x, a więc np. wysokości takich liter, jak: x, c, a, u. Określenie ich wysokości rzutuje na pozostałe litery, których wysokość ustala się „z automatu”. Problem może się jednak pojawić, jeśli chcemy określić wysokość wersalików. Jak wynika z przewodnika po Rozporządzeniu wydanego przez IJHRS: „w przypadku liter drukowanych i cyfr należy stosować wielkość czcionki jak dla litery „A” w wyrazie „Appendix” podanym jako przykład w Załączniku IV rozporządzenia” (por. rys.).


Powierzchnia królestwa

Wytyczne wprowadzone Rozporządzeniem 1169/2011 mówią, że tzw. obowiązkowe informacje na temat żywności powinny być zapisane czcionką o wysokości x = 1,2 mm. Dopuszcza się jednak wyjątki – w przypadku opakowań o największym polu powierzchni mniejszym niż 80 cm2 zezwala się na zastosowanie czcionki o wysokości x=0,9 mm. Dobór wielkości jest stosunkowo prosty w przypadku opakowań o klasycznym kształcie prostopadłościanu. Jeśli jednak ma ono kształt cylindryczny lub niestandardowy, producenci mają często problem z określeniem największego pola powierzchni.

– Jeśli opakowanie ma kształt sześcianu, przyjmuje się, że największą powierzchnią jest 1/6 całkowitego pola powierzchni, a więc jeden bok. W przypadku prostopadłościanów jest to bok, którego pole wynosi około 1/3 powierzchni całkowitej – tłumaczy przedstawicielka SHOS.PL. – Jeżeli mamy do czynienia z bardziej skomplikowanymi kształtami opakowań (cylindrycznymi, nietypowymi) za największe pole powierzchni, według najnowszych wytycznych, należy uznać 1/3 jego powierzchni bocznej objętej jednym polem widzenia, bez wieczek, denek i nakrętek. Warto pamiętać, że pod uwagę bierzemy tylko tę powierzchnię, która nadaje się do zadruku – jeśli np. butelka ma wypukłości poprawiające jej ergonomię, nienadające się do znakowania, nie bierzemy ich pod uwagę, obliczając pole powierzchni – dodaje.

Od czasu podpisania Rozporządzenia minęły cztery lata, rok temu weszło ono w życie. Wciąż jednak część opakowań nie została dostosowana do nowych wytycznych. W przypadku tych, w których wprowadzono zmiany, nie zawsze zrobiono to dobrze. Wielkość czcionki jest – z punktu widzenia konsumenta – jedną z ważniejszych zmian. Pamiętajmy, że jej celem jest umożliwienie konsumentom dokonywania racjonalnych wyborów. Możliwość sprawdzenia wykazu składników bez konieczności sięgania po łupę znacznie to ułatwi.

Ramka 1

12 królewskich dam dworu

Jednym z celów zmian wprowadzanych Rozporządzeniem 1169/2011 jest zwiększenie czytelności etykiet. Czcionką o minimalnej wysokości powinny być zapisane tzw. obowiązkowe informacje na temat żywności, czyli:

•          nazwa żywności,

•          wykaz składników,

•          wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie,

•          ilość określonych składników lub kategorii składników,

•          ilość netto żywności,

•          data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,

•          wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,

•          nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym,

•          kraj lub miejsce pochodzenia,

•          instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione,

•          w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu,

•          informacja o wartości odżywczej (od 13 grudnia 2016 r.).

 ***

SHOS.PL – System Harmonizacji Opakowań Spożywczych to instytucja powołana w celu propagowania edukacji na temat znakowania opakowań spożywczych zarówno wśród producentów, jak i konsumentów żywności. W ramach swojej działalności SHOS.PL prowadzi weryfikacje opakowań spożywczych pod kątem ich dopasowania do wytycznych Rozporządzenia1169/2011. SHOS.PL organizuje również szkolenia dla przedsiębiorców (zbiorowe i indywidualne) dotyczące zmian wprowadzanych Rozporządzeniem, kwestii prawnych związanych z nieprzestrzeganiem przepisów, dobrych i złych praktyk rynkowych oraz zakazu wprowadzania konsumenta w błąd. Dodatkowo SHOS.PL prowadzi działania edukacyjne skierowane do konsumentów, ucząc ich, w jaki sposób racjonalnie podejmować decyzje zakupowe, korzystając z informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów.

Więcej informacji na www.shos.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji