...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kandy, materiał promocyjny

Jak uzyskać krem idealny

Każdy cukiernik wysoko ceni sobie receptury oraz składniki, które pozwalają na efektywne, a zarazem szybkie przygotowanie deserów. Znalezienie złotego środka w postaci optymalizacji kosztów produkcji i zadowolenia klienta to nie lada wyzwanie.

W tym artykule podpowiem, jak za pomocą nadzień Lauretta można stworzyć bardzo smaczny oraz stosunkowo niedrogi deser.

Czas to pieniądz. Stare przysłowie jest dziś szczególnie aktualne, zwłaszcza w branży cukierniczej, gdzie liczą się przede wszystkim koszty oraz szybkość przygotowania. Sam jestem cukiernikiem i z dotychczasowego 17-letniego doświadczenia zawodowego wiem, że w wielu cukierniach nie ma czasu na skomplikowane przepisy. Od jakiegoś czasu w swojej pracy korzystam z termostabilnych nadzień Lauretta firmy Kandy. Zacząłem trochę eksperymentować i mieszać kremowe oraz owocowe nadzienia z często używanymi śmietanami roślinnymi. Okazało się, że Lauretta doskonale sprawdza się jako baza do kremów, które potem można wykorzystać w różnego rodzaju deserach, ciastach czy ciastkach. Po wyjęciu z opakowania nadzienie jest od razu gotowe do użycia – to także duża oszczędność czasu.

 

Przepis na sukces
Jeszcze w szkole uczono mnie, jak ważna jest dbałość o szczegóły, dlatego do każdego produktu podchodzę z taką samą uwagą i skrupulatnością. Jestem przekonany, że idea, którą kieruję się w pracy zawodowej, czyli łączenie wysokiej jakości wyrobów o wyróżniających się smakach i przystępnych cenach, powtarzalność oraz dążenie do krótkiego czasu produkcji, gwarantuje sukces.

Aby urozmaicić bazę smakową w ciastach czy tortach, często szukamy tanich produktów albo zamienników. Nie zawsze jednak niska cena idzie w parze z dobrą jakością. Zazwyczaj jest wręcz odwrotnie.
W mojej cukierni nowoczesne produkty łączymy ze smakiem dawnych lat. Proste i nieskomplikowane smakowo ciasta zawsze się udają. Sprawdzonym pomysłem na wykorzystanie owocowych nadzień Lauretta jest mieszanie ich z bazą śmietanową. Łącząc podstawową bazę śmietany (70 dag śmietany roślinnej słodkiej i 30 dag śmietany 36% zwierzęcej, bez dosładzania) z dodatkiem 20 dag nadzienia wiśniowego 50% Lauretta, uzyskujemy stabilną, delikatną masę o kremowej konsystencji. Taki zabieg znacznie ułatwia pracę, a także automatycznie poszerza wachlarz smaków, jaki można stworzyć, ponieważ oferta nadzień firmy Kandy jest bardzo zróżnicowana (ponad 20 smaków).

 

   
 

Zalety wykorzystania nadzień Lauretta jako bazy do kremów:
• oszczędność czasu i pieniędzy,
uzyskanie stabilnej, delikatnej masy o kremowej konsystencji,
stuprocentowa powtarzalność,
bezpieczeństwo,
szeroka paleta smaków.

Jak uzyskać krem o świetnej konsystencji? Wymieszać:
70 dag śmietany roślinnej słodkiej
30 dag śmietany 36% zwierzęcej, bez dosładzania
20 dag dowolnego nadzienia Kandy Lauretta

To tylko przykładowy przepis, możliwości jest wiele!

 

 

Mieszając bazę śmietanową z Laurettą, od razu zauważymy, że krem który uzyskujemy, jest odpowiednio napowietrzony. Na przykład nadzienie waniliowe z powodzeniem można wykorzystać w ciastkach typu kremówka, rurki czy karpatka.
Pracowałem w wielu firmach i wiem, że rzadko odpowiednio przegotowuje się wodę dodawaną do sproszkowanych nadzień. Korzystając z mieszanki śmietany z nadzieniem Lauretta, mamy pewność, że obydwa produkty są bezpieczne w użyciu. Ta sama sytuacja dotyczy stabilizatorów do śmietan. Ostatnio zacząłem pracować nad nowymi deserami. Jeden z nich szczególnie smakował klientom: w pucharku połączyłem krem waniliowy (baza śmietanowa i nadzienie waniliowe Lauretta), nadzienie malinowe Lauretta z dodatkiem tabasco, krem śmietanowo-czekoladowy i galaretkę agrestową Lauretta. W ten sposób powstał szybki, niedrogi i zaskakująco smaczny deser.

Najważniejsze cechy nadzień Lauretta to powtarzalność i delikatność. Te dwie rzeczy oraz szeroka paleta smaków sprawiają, że chętnie korzystam z produktów firmy Kandy, tworząc nowe wyroby dla swoich klientów. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Jakub Kardas, cukiernik czeladnik


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji