Piekarstwo artystyczne wraca do łask, a wraz z nim zainteresowanie kunsztem ręcznego formowania i wyplatania, który leży u postaw tradycyjnego rzemiosła. I do takiego powrotu do źródeł piekarstwa zachęcają dr Józef Sadkiewicz oraz Adam Melkowski, autorzy najnowszej publikacji Plecionki krok po kroku.
Same nazwiska autorów, związane ze słynnym Instytutem Sadkiewicza w Bydgoszczy i Szkołą Piekarstwa Sadkiewicza, to najlepsza rekomendacja dla najnowszego tytułu w branży. Dr Józef Sadkiewicz to wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej, zwolennik tradycji, prezes oraz współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy. Adam Melkowski jest cenionym wykładowcą w Szkole Piekarstwa z 40-letnim doświadczeniem w piekarstwie oraz publicystą czasopism branżowych.
Ich wspólne opracowanie stanowi obszerny zbiór tradycyjnych plecionych wyrobów piekarskich oraz plecionek wystawowych. Zdjęcia prezentują etapy formowania wyrobów z ciasta wyborowego oraz dekoracji wyplatanych z ciasta martwego lub ubogiego – każdy materiał jest opatrzony krótkim i treściwym opisem. Wstępem do praktycznej części plecionek jest opis rodzajów ciasta stosowanych w zależności od przeznaczenia, gatunku plecionych, formowanych oraz modelowanych wyrobów piekarskich. Warto dodać, że materiał zdjęciowy do książki powstał w Szkole Piekarstwa Sadkiewicza w Bydgoszczy.
Książka będzie dostępna w Strefie Mistrza Branży, podczas targów BAKEPOL.