Wszechnica Żywieniowa w SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na cykl wykładów propagujących wiedzę na temat prawidłowego żywienia człowieka. 21 października odbędzie się pierwszy wykład pt. "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie". Wstęp wolny.
Podobne artykuły
Najszybciej rozwijająca się sieć nie-cukierni w PolsceEuropejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jak wygląda dieta Polaków?Po pierwsze: Dbaj o swoją odporność!Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym warunkuje nie tylko właściwy ich rozwój fizyczny i dobre zdrowie, ale również sprawność intelektualną. Niedobór lub nadmiar energii i składników pokarmowych w diecie powoduje zachwianie równowagi procesów metabolicznych w organizmach młodych ludzi. Skutki nieprawidłowego odżywiania mogą być jednak odczuwalne nie tylko teraz, ale i w przyszłości, również w życiu dorosłym. Badania naukowe wykazują bowiem zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, nowotwory.
Obecnie z wielkim niepokojem obserwuje się u polskich dzieci i młodzieży znaczny wzrost nadwagi i otyłości, a niepokojące jest zwłaszcza duże tempo tego wzrostu. Badania sposobu żywienia tej grupy populacyjnej wskazują na występowanie licznych błędów, a najczęstszymi są to: zbyt duże spożycie słodyczy, słodkich napojów i potraw typu „fast food”, a zbyt małe spożycie warzyw i owoców oraz ryb.
Jak zatem zachęcić dzieci i młodzież szkolną do zmiany swoich nawyków żywieniowych? Jaka jest w tym rola rodziny, a jaka szkoły? Podczas wykładu "Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie" zostaną omówione następujące zagadnienia:
1. Stan odżywienia i zdrowia dzieci i młodzieży w Polsce – wybrane parametry w grupach wiekowych.
2. Najczęściej występujące błędy ilościowe i jakościowe:
- liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie,
- pierwsze i drugie śniadanie a potrzeby fizjologiczne młodego człowieka oraz wpływ na jego aktywność umysłową podczas zajęć szkolnych,
- pojadanie zamiast posiłku – czy to dobre rozwiązanie?
3. Ulubione produkty, potrawy i przekąski – ich wartość energetyczna a potrzeby energetyczne dzieci i młodzieży szkolnej (słodycze, napoje, żywność typu „fast food”).
4. Mody żywieniowe wśród nastolatków i ich skutki zdrowotne, w tym m.in.:
- niedożywienie energetyczne dziewcząt,
- niedobory witamin i składników mineralnych (witamin z grupy B, witaminy D, żelaza, wapnia).
5. Suplementacja wśród nastolatków – potrzeba czy moda?
6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczącego żywienia w stołówkach i asortymentu w sklepikach szkolnych szansą na poprawę sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.
Prelegenci: dr hab. Jadwiga Hamułka prof. SGGW, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW), dr inż. Marta Jeruszka-Bielak (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Urząd Miasta Stołecznego Warszawy).
***
KALENDARZ PRELEKCJI PROPAGUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE na SGGW
18 listopada – Otyłość u dzieci i nastolatków - perspektywa psychologa klinicznego; dr hab. Joanna Radoszewska (Katedra Psychologii Klinicznej Dziecka i Rodziny, Wydział Psychologii UW),
16 grudnia – Sekrety mioduł; dr hab. Ewa Majewska (Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW), student i pszczelarz Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności SGGW)
20 stycznia – Nadciśnienie tętnicze – punkt widzenia lekarza i dietetyka; dr hab. n. med. Joanna Niegowska prof. SGGW, dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki SGGW)
17 lutego – Czy warto jeść kasze i płatki?; dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak (Katedra Technologii Żywności SGGW), dr inż. Dorota Czerwińska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW)
Miejsce i termin spotkań:
SGGW w Warszawie, ul. Nowoursynowskiej 159c, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II,
godz. 17.30.
WSTĘP WOLNY!
Prelekcje będą transmitowane on line – szczegóły na www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
Organizatorka: mgr Hanną Wysocką, tel. 22 59-37-004, e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl