28 października w Czeladzi odbędzie się XVIII audyt artykułów biorących udział w programie „Doceń polskie”. Certyfikaty potwierdzające rodzime pochodzenie wyrobów i ich wysoką jakość otrzymają tylko wyróżniające się propozycje z asortymentu polskich firm.
Podobne artykuły
Polskie truskawki już są!Lody Bolero po raz kolejny docenione w plebiscycie „Doceń polskie”Piekarnia Nowel z kolejnymi czterema certyfikatami „Doceń Polskie”Inicjatywa promująca rodzime artykuły spożywcze najwyższej jakości, jako jeden z niewielu podobnych projektów, cieszy się patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy programu oferują producentom możliwość udziału w różnorodnych przedsięwzięciach, których celem jest promocja polskiej żywności i jej wytwórców.
Zasady przyznawania znaku promocyjnego
– Najistotniejszym elementem funkcjonowania programu są odbywające się co kwartał atestacje żywności, podczas których Loża Ekspertów przyznaje certyfikaty „Doceń polskie” – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
– Przewodniczącym jury jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Poza nim, w Loży zasiadają osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Każdy z ekspertów indywidualnie ocenia wszystkie artykuły zakwalifikowane do udziału w audycie, w którym może uczestniczyć tylko żywność z „polskim akcentem” – produkowana z rodzimych składników, wg tradycyjnej receptury lub tworzona na terenie Polski – uzupełnia Karolina Szlapańska, organizatorka przedsięwzięcia.
Posiadanie „polskiego akcentu” to właściwie jedyne kryterium wzięcia udziału w programie; zaangażować może się każda firma, bez względu na zasięg, czy rodzaj produkcji. Dla małych firm jest to zatem szansa zaistnienia na nowych rynkach, a dla producentów o ugruntowanej pozycji – sposobność podkreślenia polskiego pochodzenia żywności.
Wszystkie produkty starające się o laury programu otrzymują od jurorów noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z ocenianych aspektów można zdobyć punkty w skali 1-10. Znakiem promocyjnym wyróżnia się jedynie żywność, która zdobyła minimum 7,5 punktu. Tytuł TOP PRODUKT jest natomiast zarezerwowany dla wyrobów z maksymalnymi notami.
O certyfikat ubiegają się producenci różnorodnych wyrobów. Szansę zdobycia laurów „Doceń polskie” mają m.in. pieczywo, nabiał, mięso, przetwory, napoje, słodycze, warzywa i owoce, mrożonki, alkohole, przekąski, makarony, dania gotowe, jak również produkty marek własnych. Istotne jest, że godło „Doceń polskie” jest nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producenci zainteresowani dalszym korzystaniem ze znaku promocyjnego, są zobowiązani dostarczyć produkt do ponownej oceny. Nagrodzona wcześniej żywności podlega takim samym kryteriom co wyroby biorące pierwszy raz udział w audycie.
Jeszcze można zgłaszać żywność do oceny
Najbliższa certyfikacja odbędzie się 28 października br. Wytwórcy mogą jeszcze przesyłać do organizatorów programu formularze zgłoszeniowe. Szczegółowych informacji zapewnia strona internetowa programu, dostępna TUTAJ.