...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AS

Program „Doceń polskie” – szansa dla rodzimych producentów żywności

28 października w Czeladzi odbędzie się XVIII audyt artykułów biorących udział w programie „Doceń polskie”. Certyfikaty potwierdzające rodzime pochodzenie wyrobów i ich wysoką jakość otrzymają tylko wyróżniające się propozycje z asortymentu polskich firm.

Inicjatywa promująca rodzime artykuły spożywcze najwyższej jakości, jako jeden z niewielu podobnych projektów, cieszy się patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy programu oferują producentom możliwość udziału w różnorodnych przedsięwzięciach, których celem jest promocja polskiej żywności i jej wytwórców.

Zasady przyznawania znaku promocyjnego

– Najistotniejszym elementem funkcjonowania programu są odbywające się co kwartał atestacje żywności, podczas których Loża Ekspertów przyznaje certyfikaty „Doceń polskie” – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
– Przewodniczącym jury jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Poza nim, w Loży zasiadają osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Każdy z ekspertów indywidualnie ocenia wszystkie artykuły zakwalifikowane do udziału w audycie, w którym może uczestniczyć tylko żywność z „polskim akcentem” – produkowana z rodzimych składników, wg tradycyjnej receptury lub tworzona na terenie Polski – uzupełnia Karolina Szlapańska, organizatorka przedsięwzięcia.

Posiadanie „polskiego akcentu” to właściwie jedyne kryterium wzięcia udziału w programie; zaangażować może się każda firma, bez względu na zasięg, czy rodzaj produkcji. Dla małych firm jest to zatem szansa zaistnienia na nowych rynkach, a dla producentów o ugruntowanej pozycji – sposobność podkreślenia polskiego pochodzenia żywności.

Wszystkie produkty starające się o laury programu otrzymują od jurorów noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z ocenianych aspektów można zdobyć punkty w skali 1-10. Znakiem promocyjnym wyróżnia się jedynie żywność, która zdobyła minimum 7,5 punktu. Tytuł TOP PRODUKT jest natomiast zarezerwowany dla wyrobów z maksymalnymi notami.

O certyfikat ubiegają się producenci różnorodnych wyrobów. Szansę zdobycia laurów „Doceń polskie” mają m.in. pieczywo, nabiał, mięso, przetwory, napoje, słodycze, warzywa i owoce, mrożonki, alkohole, przekąski, makarony, dania gotowe, jak również produkty marek własnych. Istotne jest, że godło „Doceń polskie” jest nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producenci zainteresowani dalszym korzystaniem ze znaku promocyjnego, są zobowiązani dostarczyć produkt do ponownej oceny. Nagrodzona wcześniej żywności podlega takim samym kryteriom co wyroby biorące pierwszy raz udział w audycie.

Jeszcze można zgłaszać żywność do oceny

Najbliższa certyfikacja odbędzie się 28 października br. Wytwórcy mogą jeszcze przesyłać do organizatorów programu formularze zgłoszeniowe. Szczegółowych informacji zapewnia strona internetowa programu, dostępna TUTAJ.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji