Festiwal Cukierniczy łączy ze sobą wystawę sztuki cukierniczej oraz konkurs cukierniczy. Tegoroczna edycja rozpocznie się 7 listopada w Domu Pracownika w czeskiej Igławie.
Podobne artykuły
IBA powraca!Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuTruskawka w czekoladzie - relacja ze spotkania prasowegoKonkursy
Główną częścią Festiwalu są konkursy w kilku kategoriach, które będą oceniane przez jury złożone ze specjalistów sztuki piekarniczej i cukierniczej. Kategorie będą się koncentrowały szczególnie na dekorowaniu tortów i deserów zgodnie z ustalonymi tematami.
Kategorie konkursowe:
1. Tort weselny
2. Tort 3D
3. Pakiet tematyczny: słodkości na imprezę dla dzieci, temat dowolny
4. Kwiaty cukrowe
5. Jadalne dekoracje tortów (figurki, postaci, formy abstrakcyjne)
6. Show na żywo (jak wykonać tort – dekorowanie przed publicznością)
7. Tort okolicznościowy – kategoria juniorska
Festiwal jest otwarty dla publiczności. Organizatorzy zaplanowali bogaty program imprez towarzyszących, np. warsztaty cukiernicze prowadzone przez czeskich i i zagranicznych cukierników, na których będzie się można nauczyć technik dekoracji. Ponadto na Festiwalu zlokalizowane będą stoiska sprzedaży oferujące narzędzia i materiały cukiernicze.
Organizatorzy spodziewają się udziału cukierników z Polski, Węgier i Słowacji, zarówno jako członków jury jak i prowadzących warsztaty.
Polski akcent
Nasz kraj będzie reprezentowany przez liczną delegację: aż 10 uczestników w konkursie to Polacy! Polski akcent znajdzie się również w składzie Komisji Egzaminacyjnej, w skład której weszła Kinga Jakimowicz z Artystycznej Pracowni Cukierniczej TORCIK.
Szczegółowe informacje dostępne są na czeskojęzycznej stronie TUTAJ.
Polskie tłumaczenie aktualności dostępne jest na Facebooku dzięki Artystycznej Pracowni Cukierniczej Torcik TUTAJ.