...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Podróż po smakach świata – przystanek Korea (Seul)

Po wysłaniu wysłużonego VW z Władywostoku do Los Angeles udaliśmy się do Seulu, stolicy Korei Południowej. Seul to olbrzymie i bardzo nowoczesne miasto (tutaj nawet śmietniki do nas mówią), a przede wszystkim całkowicie odmienne, jeśli chodzi o kulturę jedzenia – pisze Mateusz Gajdziński, uczestnik wyprawy Z Indexem w Podróży.

Zacznę od sklepów spożywczych i od tego, co można w nich kupić, bo jest to godne uwagi. Pierwszy raz zobaczyłem w sklepie towary idealnie poukładane działami. Można tu kupić od mrożonych kaw, hermetycznie zamkniętych w woreczki plastikowe, po gotowe dania obiadowe. Ciekawostką są dania obiadowe czy bardzo popularne noodle (czyli coś w rodzaju zupki chińskiej), które można przyrządzić i zjeść na miejscu w sklepie. Każdy sklep spożywczy jest wyposażony w kuchenkę mikrofalową, dostęp do gorącej i zimnej wody, no i oczywiście w pałeczki, którymi w Korei je się wszystko.

Mimo nagromadzenia dużej ilości towarów "nawigacja" na półkach z idealnie wyłożonym towarem nie pozwala się pogubić

Noodle, czyli koreańska wersja chińskich zupek, to częste danie w menu studentów w Korei

Gotowe dania okazały się dość dobre w smaku. Za zestaw obiadowy składający się z ryżu, paru kawałków panierowanego kurczaka, omleta i różnych rodzajów surówek zapłacimy około 15 zł.

Tradycyjne specjały i koreańskie food to go

Ze specjałów tradycyjnej kuchni koreańskiej do gustu przypadła mi popularna przystawka kimchi. Najczęściej jest to kiszona kapusta pekińska z dodatkiem chili, choć potrawa ta może być przygotowana również z innych warzyw, poddanych kiszeniu czy fermentacji. Jest dosyć ostra i ma specyficzny smak, ale pasuje do wszystkich dań.

Gdyby zrobić listę popularnych potraw Seulu, to w czołówce na pewno byłby kimbap. Kształtem, podstawowymi składnikami i sposobem przygotowania przypomina sushi, ale Koreańczycy nie lubią, gdy ich tradycyjną potrawę przyrównuje się do japońskiej wersji. Do ryżu owiniętego w wodorosty najczęściej dodaje się paluszki krabowe, pieczonego tuńczyka, awokado, omlet. Koreańczycy lubią łączyć kimbap z majonezem. Danie to smakuje wyśmienicie, jest stosunkowo tanie, jak na seulskie ceny, a ponadto dostępne wszędzie, od sklepów spożywczych po stragany typu street food.

Nie dajcie się zmylić, to nie jest sushi, tylko oryginalne koreańskie kimbap

Moją uwagę zwróciły też pierożki mandu. Na pierwszy rzut oka przypominają one rosyjskie pielmieni czy polskie pierogi, jednak różnicę odczuwa się w smaku. Przede wszystkim ciasto koreańskich pierożków jest bardzo cienkie i delikatne. Główny składnik farszu to wspomniana wcześniej kapusta kimchi, do której dodaje się różne rodzaje mięsa i inne składniki. Pierożki te są nie tylko przepyszne, ale i w przystępnej cenie.

Jeszcze więcej smacznych kąsków w dobrej cenie można znaleźć na ulicach Seulu, gdzie kwitnie street food. Na licznych straganach z jedzeniem mamy dostęp do szerokiej oferty potraw; znajdziemy tam na przykład: parówki w cieście, opiekane kalmary, kimbap, różnego rodzaju placki i wiele innych ciekawych produktów.

Słodka strona Seulu

Jedyną specjalnością cukiernictwa w Seulu były ryżowe ciasteczka (tteok). Są one wyrabiane z mąki z krótkoziarnistego, kleistego ryżu. Cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją delikatność i uniwersalność – można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na ostro. Nadają się do przygotowania koreańskich potraw i deserów. W sklepach i cukierniach kuszą różnymi kolorami.

Właściciele kawiarni i lodziarni w Seulu nie narzekają na brak klientów. Można powiedzieć, że lokale te są rozmieszczone co krok. Odwiedziłem jedną kawiarnio-lodziarnię, żeby spróbować lokalnych, wielkich, lodowych deserów; wielkich – ponieważ taką porcję zjada się we dwoje. Trudno było zachować obojętność na ich widok. Wybrałem deser, który był podany w przekrojonym do połowy melonie. W środku znajdowały się lody, a na górze – pozostała część obranego melona. Kiedy w końcu „dokopałem się” do środka, zobaczyłem coś w rodzaju śniegu. Były to bardzo mocno zmrożone lody o smaku śmietankowym, przypominające jedną z warstw lodów kassate. Na samym dnie znajdowała się gałka lodów w smaku przypominającym zabaione. Ogólnie deser wizualnie robił większą furorę niż w smaku. Cena – bajońska, bo około 40 zł.

Deser według Koreańczyków

Fantazje na temat deserów lodowych w Korei nie mają końca - same porcje robią duże wrażenie

W Seulu bardzo modne są torty lodowe, których pełno w markowych sieciówkach. Torty można bezpiecznie przenieść do domu, gdyż do opakowania dodawany jest suchy lód.

W przeciwieństwie do europejskich supermarketów witryny z wyrobami cukierniczymi zdominowały torty lodowe

Jeśli chodzi o piekarnictwo, to nie różni się ono niczym od naszego – również za sprawą znanych sieciówek typu Paris Baguette.

Pieczywo prawie jak w Europie

Inna tradycja, odmienna kultura

Seul to zupełnie inna tradycja i odmienna kultura jedzenia. Koreańczycy rzadko gotują w domu, mając do wyboru liczne lokalne restauracje lub tańszą alternatywę w postaci street food. Natomiast studenci często wybierają gotowe jedzenie ze sklepów.

Następnym przystankiem w naszej podróży po smakach świata będzie Wietnam, czyli z nowoczesnych, bogatych ulic Seulu przenosimy się do biednych i bardzo hałaśliwych miast położonych na wschodnim brzegu Półwyspu Indochińskiego.

autor: Mateusz Gajdziński

Mateusz Gajdziński, autor relacji i uczestnik wyprawy zorganizowanej przez Stowarzyszenie Z Indexem w Podróży

   
 

Głównym celem podróży dookoła świata jest akcja charytatywna prowadzona na rzecz domu dziecka w Klenicy. Wyprawę studentów ze stowarzyszenia Z Indexem w Podróży wspiera firma Dekor Pol, polski producent dekoracji cukierniczych z Zielonej Góry

 

 

Jeśli chcesz wspomóc młodych ludzi, a także pomóc w organizacji kolonii wakacyjnych dla dzieci z domu dziecka, dorzuć przysłowiową cegiełkę.

Stowarzyszenie Z Indexem w Podróży

ul. T. Sobkowiaka 30b/1
65-119 Zielona Góra
Bank BGŻ o/ Zielona Góra
nr konta: 72 2030 0045 1110 0000 0255 1170.
Tytułem: Darowizna

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji