...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Czekoladowo-pomarańczowa Fantazja

autorki: Marta Jastrzębska, Iwona Hukaluk, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak

RECEPTURA

Biszkopt
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki startej skórki pomarańczy

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać kolejno żółtka i nie przerywać miksowania. Na koniec wmieszać przesiane mąki, skórkę pomarańczy i kakao z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i następnie wyjąć z tortownicy. Biszkopt ściąć w razie konieczności tak, by jego góra była równa i płaska.

Poncz do nasączenia biszkoptu
sok z połówki pomarańczy
3-4 łyżeczki alkoholu
3 łyżeczki cukru pudru

Składniki wymieszać. Następnie powoli i dokładnie nasączyć biszkopt ponczem.

Mus z gorzkiej czekolady
330 ml śmietany kremówki
100 g czekolady gorzkiej min. 60%
2 łyżeczki żelatyny

Mus z mlecznej czekolady
330 ml śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Dwie łyżki śmietany i połamaną drobno czekoladę podgrzewać na wolnym ogniu w rondelku. Rozpuścić, uzyskując gładką, aksamitną masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce do rozpuszczenia (nie zagotować!). Dokładnie wmieszać żelatynę do gorącej czekolady. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Dwie jej łyżki dodać do czekolady, a następnie całość dodać do ubitej śmietany. Mus przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki, by stężał. W podobny sposób przygotować pozostałe musy.

Mus pomarańczowy
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 pomarańcza zmiksowana na mus

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka osiągnie już temperaturę pokojową i zacznie powoli tężeć, można zacząć ubijać śmietankę na sztywno. Do ubitej kremówki delikatnie i stopniowo wlewać ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Na sam koniec do musu dodać całą pomarańczę i miksować do połączenia.



Wykonanie
Wcześniej upieczony biszkopt włożyć do tortownicy, w której był pieczony, i dokładnie zabezpieczyć. Jeżeli tortownica jest dosyć niska, należy ją przedłużyć – najlepszy jest do tego plastikowy lub silikonowy szeroki pasek, który można zwinąć w koło i włożyć do środka tortownicy, aby służył za jej przedłużenie.

Do tortownicy, na dnie której znajduje się biszkopt, wlać musy w dowolnej kolejności, pamiętając jednak o zasadzie, żeby kolejne wlewać dopiero po stężeniu poprzedniej warstwy. Po wylaniu ostatniego musu włożyć tortownicę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec udekorować według uznania – można do tego użyć pomarańczy i skarmelizowanego cukru.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji