autor: Jolanta Perz-Straga, nauczyciel w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance
RECEPTURA na 16 rogalików
Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100 g masła 60%
1/2 szklanki śmietany 18%
Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. 1 i 1 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1 szklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie. Powstałe ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1 , rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.
Farsz
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek lub grzybów suszonych
1 cebula
1 liść laurowy
szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)
sól i pieprz do smaku
1 jajko
sezam
Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy, na niewielkiej ilości oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustę i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.
Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Smarujemy je rozmąconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 170°C.