...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZS Ponadgimnazjalnych Sienkiewicza, materiał promocyjny

Kruche rogaliki z kapustą i grzybami

autor: Jolanta Perz-Straga, nauczyciel w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. H. Sienkiewicza w Trzciance

RECEPTURA na 16 rogalików

Ciasto
1 i 1/2  szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100 g masła 60%
1/2 szklanki śmietany 18%

Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów.  1 i 1 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1 szklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie. Powstałe ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1 , rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.

Farsz
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek lub grzybów suszonych
1 cebula
1 liść laurowy
szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)
sól i pieprz do smaku
1 jajko
sezam



Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy, na niewielkiej ilości oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustę i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.

Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Smarujemy je rozmąconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 170°C.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji