autor: Krzysztof Polok
RECEPTURA
Lody – składniki
Awokado – 2 sztuki
Śmietana 36% – 100 ml
Czarna sól
Czerwony pieprz w ziarnach
Sok z cytryny
Ciekły azot
Kula lodowa
Woda różana
Ciekły azot
Wykonanie
Myjemy awokado, a następnie nacinamy je wzdłuż, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Awokado doprawiamy czarną solą oraz czerwonym pieprzem z odrobiną soku z cytryny. Całość miksujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy przekładamy ją do miski, dodajemy słodką śmietankę i delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie powoli dodajemy ciekły azot, ciągle mieszając. W pierwszym momencie masa się schładza, a po chwili powstają pierwsze kryształki lodu. Tak przygotowane lody odkładamy do zamrażarki.
W tym czasie tworzymy kulę lodową (kopułę). Do balonika nalewamy wodę różaną. Balonik napełniamy powietrzem do wielkości średniej piłeczki, a następnie zawiązujemy końcówkę balonika. Do miski wlewamy około 1,5 l ciekłego azotu.
Następnie obtaczamy nasz balonik w ciekłym azocie, tak, aby woda różana podczas schładzania oblepiała ścianki balonika.
Pod palcami będziemy czuć powstającą skorupkę. Po całkowitym zmrożeniu odkładamy nasz balonik do zamrażarki na ok. 5 min.
Ze względu na temperaturę ciekłego azotu, która wynosi prawie -196°C, balonik zamienia się w twardą skorupkę i dopiero w temperaturze ok. -20°C staje się powrotem elastyczny. Wtedy możemy rozciąć balonik w celu uwolnienia kuli lodowej.
Całość podajemy na zmrożonym talerzu, dekorujemy czerwonym pieprzem, czarną solą i przykrywamy kopułą z wody różanej.
FOT. COLORFOOD