autor: Karol Płachta, Cukiernia Sowa
RECEPTURA
Składniki
120 g miękkie masło
200 g drobny cukier
2 szt jajka
240 g mąka pszenna z dodatkiem proszku do pieczenia
(lub zwykła mąka z 1 1/2 łyżeczki proszku )
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
3 szt. banany
garść prażonych, posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce, przy pomocy miksera, wymieszaj masło z cukrem, aż masa będzie pulchna i blada. Dodaj 1 jajko i trochę mąki, wymieszaj. Dodaj drugie jajko, resztę mąki i sodę. Mieszaj, aż masa będzie jednolita i gładka. Banany obierz ze skórki i pognieć widelcem na papkę. Dodaj ekstrakt waniliowy, startą tonkę i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Połącz masę z bananami i wyłóż na wysmarowaną masłem blachę do 3/4 jej głębokości (ciasto powinno się zmieścić do keksówki o długości mniej więcej 30 cm). Wierzch ciasta możesz posypać orzechami lub położyć plasterki banana.
Wstaw do piekarnika na około 50 minut, przy czym w połowie pieczenia przykryj chlebek folią aluminiową, aby wierzch się zbytnio nie zarumienił. Po upływie 50 minut wbij patyczek w środek ciasta – jeśli będzie suchy oznacza, że jest gotowe. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Pokrój chlebek dopiero na drugi dzień – wtedy jest najlepszy.