Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia to jedna z niezbędnych informacji zamieszczanych na etykiecie produktu spożywczego. Niezbędne i wydawałoby się, że oczywiste, ale wciąż jeszcze zdarzają się błędy. Podpowiemy, jak się ich ustrzec. Wyjaśnimy również zasady znakowania numerem partii produkcyjnej.
Podobne artykuły
Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji EuropejskiejObowiązek kontrolowania akryloamidu – wymóg nowych przepisów prawnychWartość odżywcza w pytaniach i odpowiedziachPAMIĘTAJ! Określenie terminu przydatności do spożycia należy do obowiązków producenta żywności i to na nim spoczywa prawna odpowiedzialność za bezpieczeństwo znajdujących się w obrocie handlowym produktów żywnościowych.
Data minimalnej trwałości oznacza datę, do której dany środek spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości pod warunkiem jego odpowiedniego przechowywania. Zgodnie z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia1 datę minimalnej trwałości zastępuje się terminem przydatności do spożycia w przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się psują i z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Po upłynięciu terminu przydatności do spożycia środek spożywczy jest uznany za niebezpieczny. Sposób podawania odpowiedniej daty znajduje się w Załączniku X do Rozporządzenia nr 1169/2011.
Data minimalnej trwałości
Datę minimalnej trwałości poprzedza się sformułowaniem: „Najlepiej spożyć przed …”, gdy data zawiera oznaczenie dnia (dd.mm.rr lub dd.mm), lub: „Najlepiej spożyć przed końcem …” – w innych przypadkach (mm.rr lub rr). Podanym sformułowaniom towarzyszy albo sama data, np. 12.02.2015, albo odesłanie do miejsca, gdzie data jest podana na etykiecie, np.: „Data podana z boku opakowania” lub „Data podana na klipsie”. Po tych informacjach, jeśli istnieje taka potrzeba, należy podać opis warunków przechowywania, które muszą być przestrzegane, aby produkt mógł być przechowywany przez właściwy okres.
Podana data musi składać się z dnia, miesiąca lub ewentualnie roku, w takiej, a nie innej, kolejności. Kodowanie daty nie jest dopuszczalne.
Oznaczanie daty minimalnej trwałości nie jest wymagane m.in. w przypadku wyrobów piekarniczych lub cukierniczych, które ze względu na swoją specyfikę są zwykle spożywane w ciągu 24 godzin od wytworzenia, wyrobów cukierniczych składających się prawie wyłącznie z cukrów aromatyzowanych lub barwionych, gum do żucia oraz podobnych produktów do żucia, a także cukru w stanie stałym.
PAMIĘTAJ! Zasady dotyczące oznaczania daty minimalnej trwałości:
• W przypadku środków spożywczych, których trwałość nie przekracza 3 miesięcy, podana data może składać się z dnia i miesiąca.
• W przypadku produktów, których trwałość przekracza 3 miesiące, lecz nie przekracza 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie miesiąca i roku.
• W przypadku produktów, których trwałość przekracza 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie roku.
Termin przydatności do spożycia
Termin przydatności do spożycia poprzedza się sformułowaniem: „Należy spożyć do …”, po czym podana jest data lub następuje odesłanie do miejsca, w którym podana jest ta data. Data składa się z dnia i miesiąca, może też być podany rok. Po tych informacjach należy podać opis warunków przechowywania, które muszą być przestrzegane. Informację o terminie przydatności do spożycia należy zamieszczać na każdej z zapakowanych porcji.
Najczęściej popełniane błędy
Wymagania co do podawania na etykiecie lub opakowaniu środka spożywczego daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia są te same od wielu lat. Powinny być dobrze znane i właściwie stosowane. Błędy wychwycone przez inspektorów z Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych znajdują się jednak w każdym raporcie z kontroli i dotyczą nie tylko branży piekarniczo-cukierniczej.
1. Najczęstszym błędem jest zamieszczanie daty w miejscu innym, niż wskazane na etykiecie.
2. Błędne podanie sformułowania: „Najlepiej spożyć przed” i wskazanie daty składającej się z miesiąca i roku (powinno być użyte sformułowanie: „Najlepiej spożyć przed końcem”). Odwrotna sytuacja, również błędna, to zamieszczenie sformułowania: „Najlepiej spożyć przed końcem”, gdy podana jest pełna data, tj. dd.mm.rr. (powinno być: „Najlepiej spożyć przed …”).
3. Błędnym sformułowaniem jest: „Należy spożyć przed …” wówczas, gdy produkt znakujemy terminem przydatności do spożycia. Powinno być użyte sformułowanie: „Należy spożyć do …” – i koniecznie podana data z oznaczeniem dnia.
Zdarzają się też błędne sformułowania, np.: „Najlepiej spożywać przed...” lub: „Termin spożycia …”.
Termin przydatności do spożycia |
Oznaczenie partii produkcyjnej
Oznaczenie produktów numerem partii nie jest wymagane Rozporządzeniem nr 1169/2011 jako jedna z obowiązkowych informacji. Dane te nie wpływają bowiem na wybór żywności przez konsumenta. Są jednak bardzo ważne w sytuacji konieczności wycofania produktu z obrotu. Oznaczenie opakowań numerem partii jest spełnieniem wymogu identyfikowalności produktów spożywczych.Zasady znakowania numerem partii opisane są w krajowym Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej.
Środki spożywcze w opakowaniach jednostkowych znakuje się kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej na opakowaniu albo etykiecie. Partia produkcyjna rozumiana jest jako określona ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego lub zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach. Jeżeli nie jest możliwe jednoznaczne odróżnienie kodu identyfikacyjnego od innych informacji zawartych w oznakowaniu, kod identyfikacyjny należy poprzedzić literą „L”, np. L 243 06 A (kolejny dzień roku, rok, numer zmiany).
Nie wymaga się podawania numeru partii m.in. w przypadku środków spożywczych bez opakowania lub pakowanych na życzenie w miejscu sprzedaży albo pakowanych w celu niezwłocznej sprzedaży, przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta; środków spożywczych w opakowaniach lub pojemnikach, jeżeli największa powierzchnia tego opakowania lub pojemnika jest mniejsza niż 10 cm2; środków spożywczych, których oznakowanie zawiera datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia, określone z podaniem co najmniej dnia i miesiąca, jeżeli określenie to wystarcza do identyfikacji partii produkcyjnej.
Wioletta Bogusz-Kaliś, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności
- Podstawy znakowania Cz. IV – Ilość netto
Podstawy znakowania Cz. III – Wykaz składników, składnik złożony - Podstawy znakowania. Cz. II – Procentowa zawartość składników w produkcie gotowym.
- Podstawy znakowania. Cz. I – Prawidłowa nazwa produktu.