...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Figa z makiem

autor: Marcin Zych

RECEPTURA

Biszkopt makowy
60 g suchego maku
20 g cukru
20 g miodu
20 g rodzynek
10 g skórki pomarańczowej
10 g orzechów włoskich
10 g mąki
2 białka
2 żółtka

Ubić żółtka z miodem. Gdy masa zrobi się puszysta dodać zaparzony i zmielony mak z bakaliami. Delikatnie wymieszać. Białka ubić z cukrem i połączyć z masą makową, ostrożnie mieszając. Na koniec dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać. Piec ok. 15-20 min. w rancie 10/20 cm w 180oC.

 


Konfitura
40 g suszonych  fig
30 g suszonych śliwek
30 g suszonych moreli
30 g suszonych jabłek
100 g wytrawnego wina
1 kora cynamonowa

Na patelni podsmażyć pokrojone suszone owoce. Podlać winem, cały czas mieszając. Gdy figi się rozpadną wyciągnąć laski cynamonu i wyłączyć piec. Powstałą konfiturę zmiksować blenderem.

Krem maślany
70 g białka
140 g cukru
210 g masła
6 g kawy rozpuszczalnej
66 g mleka
3 g spirytusu
70 g orzechów włoskich

1/4  cukru wsypać do białek, resztę do rondla zalewając niewielka ilością wody. Gotować do próby nitki (ok.116oC). Następnie powstała masę powoli dolewać do podbitych  białek.  Ubijać dalej, zwiększając obroty. Gdy masa przestygnie dodać masło w temperaturze pokojowej i na koniec kawę zaparzoną mlekiem, spirytus i posiekane orzechy włoskie.

Polewa
25 g śmietany 36%
25 g mleka
50 g czekolady 54%

Zagotować śmietanę z mlekiem. Gorący płyn walać do czekolady i wymieszać.

Składanie
Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części – grubszą i cieńszą. Grubszą część ułożyć w rancie 10/20 cm  wyłożonym folią. Nasączyć rumem. Konfiturę nakładać „kleksami” tak, aby nie dotykała rantu.
Następnie wyłożyć krem maślany oraz drugi biszkopt skropiony rumem. Całość posmarować delikatnie kremem.
Schłodzić, następnie wykończyć polewą i bakaliami.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Mistrz Branży

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji