...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH

Wypływa... podróbka

Lider sprzedaży oliwy w Polsce – firma Monini – wniosła o przeprowadzenie badań oliwy z tzw. pierwszego tłoczenia – extra virgin. Badania prowadzone były we włoskim laboratorium, gdzie wyszło na jaw, że połowa z badanych próbek oliwy nie spełnia norm unijnych.

Najważniejszym parametrem badanych produktów była zawartość alkilo-estrów, która nie mogła przekraczać 75 mg na 1 kg tłuszczu. Im wyższa jest zawartość tych związków, tym gorsza jakość oliwy – ich obecność świadczy o tzw. „odświeżaniu” i poddawaniu jej procesowi ujednolicania smaku i zapachu. Jest to proceder stosowany przez duże koncerny, skupujące oliwę z różnych miejsc. Skutek jest taki, że dla prawdziwego konesera taka „ujednolicana” oliwa jest nie do zaakceptowania, nie ma swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Aby temu odświeżaniu zapobiec, weszły w życie nowe przepisy, opierające się na badaniu poziomu alkilo-estrów. W przypadku oryginalnej oliwy z pierwszego tłoczenia każda ingerencja chemiczna uderza w strukturę kwasów tłuszczowych i pozbawia ją polifenoli odpowiedzialnych za hamowanie procesu starzenia się komórek oraz witaminy E.

W Polsce brakuje laboratoriów, które zdołałyby przeprowadzić tak dokładne badania. Sytuację wykorzystują nieuczciwi dystrybutorzy, sprzedając oliwy extra virgin, które nie powinny posługiwać się tą nazwą.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji