...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Kto wygrał wielkopolski etap XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz?

12 stycznia br. w ZSZ nr 2 we Wrześni poznaliśmy zwycięzców wielkopolskiego etapu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Wśród młodych cukierników zabłysnął Bartłomiej Lisiak z Leszna. W grupie piekarskiej wyróżnił się Łukasz Reszel z Pleszewa.

W całym kraju trwają eliminacje wojewódzkie do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W województwie wielkopolskim zmagania o tytuł najlepszego ucznia cukiernictwa i piekarstwa odbyły się już po raz 8. w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni. Tym razem młodzi piekarze i cukiernicy zmierzyli się z dość trudnym tematem „Głębia oceanu”.

Rozgrywka turniejowa rozpoczęła się od godzinnego testu sprawdzającego wiedzę i umiejętności zawodowe. Kolejne 5 godzin poświęcono na stworzenie prac inspirowanych tegorocznym tematem.

Młodzi cukiernicy zajęli się przygotowaniem: 1-piętrowego tortu, figurek marcepanowych (2 x 2 szt.), ciastek bankietowych (2 x 5 szt.), napisu okolicznościowego z czekolady. Przyszli piekarze mieli równie ambitne zadania. Musieli wykonać: eksponat artystyczny o wadze 1,3-1,5 kg, chleb okolicznościowy ozdobiony elementami ciasta martwego, bułki poznańskie (6 szt., 50 g), chałki (6 szt., 250-400 g; sploty od 5 wałków), rogale (6 szt., 100 g), plecionki (6 szt., 100 g) i drożdżówki (6 szt., 60-70 g). Tradycyjnie już zmagania cukierników odbyły się w cukierni „Kuczora”, a piekarzy w PSS „Społem”.


Postępy w pracy bacznie obserwowali i oceniali jurorzy, wśród których nie brakowało tuzów świata cukierniczego i piekarskiego.

 Skład komisji konkursowej:

  • Ireneusz Rajman – przewodniczący
  • Dorota Kaczmarek – zastępca przewodniczącego
  • dla cukierników: Przemysław Kuczora, Piotr Koperski, Mieczysław Chojnowski, Michał Doroszkiewicz, Paweł Mieszała, Jacek Zięba, Barbara Młynarek, Katarzyna Michalak
  • dla piekarzy: Krystyna Plucińska, Honorata Glanc, Marcin Dzieńkowski, Wiesław Kuropatwa, Jacek Kiwit, Lidia Kwaśnik, Maria Krysin\

Jurorzy i organizatorzy wielkopolskiego etapu XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

Po zliczeniu punktów jury konkursowe wyłoniło laureatów:

w zawodzie cukiernik

  • I miejsce: Bartłomiej Lisiak (ZSOŚ Leszno)
  • II miejsce: Weronika Fijołek (ZSZ nr 2 Września)
  • III miejsce: Roksana Gierszewska (ZSZ nr 2 Września)

Znani mistrzowie i młode cukiernicze nadzieje: Bartłomiej Lisiak, Weronika Fijołek, Roksana Gierszewska

 w zawodzie piekarz

  • I miejsce: Łukasz Reszel (ZSU-G Pleszew)
  • II miejsce: Maciej Pyzdrowski (ZSZ nr 2 Września)
  • III miejsce: Daniel Jarych (ZSP nr 2 Jarocin)

Mistrzom piekarstwa, technolom i nauczycielom przyszło oceniać zmagania 3 uczniów piekarstwa: Łukasza Reszela, Macieja Pyzdrowskiego i Daniela Jarycha

Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali cenne nagrody (m.in. szkolenia branżowe) ufundowane przez sponsorów: Agart, Agmar, Backaldrin, Bakels, Callebaut, Cech Rzemiosł Różnych, Credin, CSM, cukiernię „Kuczora”, Dawn, Dora Metal, Hendi, Ircę, Młyny Szczepanki, Primulator, PSS „Społem”, Restaurację Margeritta, Starostwo Powiatowe we Wrześni, Sygę, Uniferm, Zeelandię, ZT Kruszwica, ZSZ nr 2 Września.

Do kolejnego etapu zmagań zakwalifikowali się uczniowie, którzy zdobyli co najmniej 80% punktów. W tym gronie znaleźli się: Bartłomiej Lisiak (85,71%), Weronika Fijołek (83,10%) i Roksana Gierszewska (81,70%). To oni będą reprezentować Wielkopolskę w finale turnieju we Wrocławiu 11-13kwietnia 2016 r.

Dorota Kaczmarek, wicedyrektor ZSZ nr 2 we Wrześni

Zapraszamy do fotogalerii

Dyrektor ZSZ nr 2 we Wrześni Maciej Mielczarek wraz z wicedyrektor Dorotą Kaczmarek na rozpoczęciu konkursu

Pierwsze miejsce wśród piekarzy wywalczył Łukasz Reszel z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie

Zwycięzca wśród uczniów cukiernictwa - Bartłomiej Lisiak z Zespołu Szkół Ochrony Środowiska w Lesznie

Konkurs przyciągnął uwagę lokalnych mediów. Niewątpliwie magnesem były nazwiska jurorów, wśród których był również Michał Doroszkiewicz (na zdjęciu po prawej)

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji