...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Opłatek waflowy w nowej odsłonie

Niepozorny, cienki, w zasadzie bez smaku, a ile można z niego stworzyć dekoracji na tort! Wystarczy odrobina fantazji i 3 tech­niki, by z opłatka waflowego wykreować niepowtarzalną, delikat­ną i jadalną „perełkę” zdobiącą pełne smaku ciacho.

Wydruk na opłatku
To najprostszy i najszybszy sposób na ozdobienie tortu. Wystarczy gotowy, biały opłatek umie­ścić w specjalnej drukarce cukierniczej, w której znajdują się barwniki spożyw­cze. W programie graficznym przygotowujemy grafikę, jak zdjęcie czy rysu­nek, i drukujemy na opłatku. Oczy­wiście jeśli nie posiadamy dru­karki, wydruk możemy zamó­wić w sklepach internetowych specjalizujących się w produktach do ozdabiania słodyczy.

Taki wydruk nadaje się do umieszczenia na torcie pokrytym bitą śmietaną. Należy go umieścić na gotowym wypieku na kilka godzin przed imprezą. Niestety, opłatek bardzo szybko i łatwo chłonie wilgoć i po pewnym czasie za­czyna się „marszczyć”. Można temu za­pobiec, stosując specjalny żel cukierniczy (bezbarwny, o słodkim owocowym posma­ku). Nakładamy go delikatnie pędzelkiem na powierzchnię opłatka.

 

Opłatek z powodzeniem może też stać się ozdobą tortu pokrytego masą cukro­wą. W tym wypadku powierzchnię tortu możemy pokryć żelem, a następnie przykleić do niej opłatek. Dodatkowo warto wykonać ozdobne „ramki” z lukru, które nie tylko za­bezpieczą opłatek przed odklejaniem się, ale też stanowią ciekawą ozdobę.

Dekoracyjny opłatek na tor­cie bardzo łatwo się kroi. Jego zaletą jest również delikatny smak, który nie rywalizuje ze sma­kiem tortu.
Wydruk na opłatku może być użyty rów­nież jako część ozdoby 3d, czyli niekoniecz­nie na powierzchni samego tortu, tylko na ozdobach umieszczonych na torcie.

Opłatkowy decoupage
Z pewnością spotkaliście się z tą techniką zdobienia różnego rodzaju mebli, naczyń czy ozdób. Decoupage polega na przykleje­niu wzorów wyciętych z papieru i serwetek na różnego rodzaju powierzchnie (szkło, drewno, plastik itd.) i zabezpieczeniu odpo­wiednim lakierem. Okazuje się, że ta tech­nika świetnie sprawdza się w pracowni cu­kierniczej, gdzie do dyspozycji mamy tort, opłatek waflowy, drukarkę i żel spożywczy (ten sam, którego używamy do zabezpie­czania opłatka na torcie śmietanowym). Co ważne, tort ozdobiony techniką deco­upage można łatwo kroić na porcje i de­lektować się jego smakiem.

Jak efektownie i efektywnie zasto­sować technikę decoupage w deko­rowaniu tortów?
1. Powierzchnię tortu pokrywamy lukrem i schładzamy.
2. Na papierze opłatkowym drukujemy do­wolny wzór.
3. Gotowy wydruk rwiemy na małe, nie­regularne kawałki.
4. Schłodzony tort pokrywamy cienką war­stwą żelu.
5. Następnie w dowolny sposób nakleja­my kawałki opłatka na całą powierzchnię.
6. Całość pokrywamy żelem spożywczym. Po zaschnięciu żel będzie stanowił ochronę wzoru, a przy okazji da delikatny połysk.


Opłatkowe kwiaty
To zupełnie nowy sposób na kreatywne wykorzystanie opłatka. Przyznaję, że w tej technice stawiam swoje pierwsze kroki. Jest to coś nowego, co sama odkryłam całkiem niedawno.
Do tworzenia kwiatów potrzebujemy naprawdę cienkiego opłatka, aby kwiaty wyglądały naturalnie i delikatnie. Opłatkowe kwiaty można cieniować przy pomocy barwników pudrowych. Można też użyć opłatka z wydrukiem. I ten drugi sposób chcę Wam pokazać.


Techniką decoupage’u można ozdobić cały tort lub tylko jedno jego piętro (na zdjęciu: drugie piętro od dołu)

 

Do przygotowania delikatnych kwiatów użyłam dwóch arkuszy papieru opłatkowego, każdy zadrukowany innym wzorem. Z ar­kuszy wycięłam koła, z których uformowałam róże, a raczej coś na kształt róż;). Papier dość łatwo daje się formować. Skleja się go za pomocą zwykłej wody.


Trzecia alternatywa? Kwiaty opłatkowe są nie tylko ładne, ale też jadal­ne. To może być ich walor w porównaniu z masy cukrowej, pełnych nieja­dalnych elementów, czy z żywymi kwiatami, które rzadko kto ma ochotę skosztować

 

Tort udekorowany takimi kwiatami wygląda naprawdę uroczo i co ważne, można je w całości zjeść ze smakiem. W przeciwień­stwie do kwiatów tworzonych z lukru, w których używamy me­talowych drucików czy taśmy florystycznej, w tej metodzie nie stosuje się żadnych niejadalnych elementów. Jest to więc ciekawa alternatywa dla przeciwników niejadalnych elementów w torcie.

Pokazałam moje spo­soby na użycie papieru opłatkowego. Uważam, że to naprawdę cenny ma­teriał dający wiele cieka­wych możliwości pracy... Z pewnością poszukam kolejnych nowych zasto­sowań.

Karolina Ciesielska, Lukrowe Fantazje

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji