Niepozorny, cienki, w zasadzie bez smaku, a ile można z niego stworzyć dekoracji na tort! Wystarczy odrobina fantazji i 3 techniki, by z opłatka waflowego wykreować niepowtarzalną, delikatną i jadalną „perełkę” zdobiącą pełne smaku ciacho.
Wydruk na opłatku
To najprostszy i najszybszy sposób na ozdobienie tortu. Wystarczy gotowy, biały opłatek umieścić w specjalnej drukarce cukierniczej, w której znajdują się barwniki spożywcze. W programie graficznym przygotowujemy grafikę, jak zdjęcie czy rysunek, i drukujemy na opłatku. Oczywiście jeśli nie posiadamy drukarki, wydruk możemy zamówić w sklepach internetowych specjalizujących się w produktach do ozdabiania słodyczy.
Taki wydruk nadaje się do umieszczenia na torcie pokrytym bitą śmietaną. Należy go umieścić na gotowym wypieku na kilka godzin przed imprezą. Niestety, opłatek bardzo szybko i łatwo chłonie wilgoć i po pewnym czasie zaczyna się „marszczyć”. Można temu zapobiec, stosując specjalny żel cukierniczy (bezbarwny, o słodkim owocowym posmaku). Nakładamy go delikatnie pędzelkiem na powierzchnię opłatka.
Opłatek z powodzeniem może też stać się ozdobą tortu pokrytego masą cukrową. W tym wypadku powierzchnię tortu możemy pokryć żelem, a następnie przykleić do niej opłatek. Dodatkowo warto wykonać ozdobne „ramki” z lukru, które nie tylko zabezpieczą opłatek przed odklejaniem się, ale też stanowią ciekawą ozdobę.
Dekoracyjny opłatek na torcie bardzo łatwo się kroi. Jego zaletą jest również delikatny smak, który nie rywalizuje ze smakiem tortu.
Wydruk na opłatku może być użyty również jako część ozdoby 3d, czyli niekoniecznie na powierzchni samego tortu, tylko na ozdobach umieszczonych na torcie.
Opłatkowy decoupage
Z pewnością spotkaliście się z tą techniką zdobienia różnego rodzaju mebli, naczyń czy ozdób. Decoupage polega na przyklejeniu wzorów wyciętych z papieru i serwetek na różnego rodzaju powierzchnie (szkło, drewno, plastik itd.) i zabezpieczeniu odpowiednim lakierem. Okazuje się, że ta technika świetnie sprawdza się w pracowni cukierniczej, gdzie do dyspozycji mamy tort, opłatek waflowy, drukarkę i żel spożywczy (ten sam, którego używamy do zabezpieczania opłatka na torcie śmietanowym). Co ważne, tort ozdobiony techniką decoupage można łatwo kroić na porcje i delektować się jego smakiem.
Jak efektownie i efektywnie zastosować technikę decoupage w dekorowaniu tortów?
1. Powierzchnię tortu pokrywamy lukrem i schładzamy.
2. Na papierze opłatkowym drukujemy dowolny wzór.
3. Gotowy wydruk rwiemy na małe, nieregularne kawałki.
4. Schłodzony tort pokrywamy cienką warstwą żelu.
5. Następnie w dowolny sposób naklejamy kawałki opłatka na całą powierzchnię.
6. Całość pokrywamy żelem spożywczym. Po zaschnięciu żel będzie stanowił ochronę wzoru, a przy okazji da delikatny połysk.
Opłatkowe kwiaty
To zupełnie nowy sposób na kreatywne wykorzystanie opłatka. Przyznaję, że w tej technice stawiam swoje pierwsze kroki. Jest to coś nowego, co sama odkryłam całkiem niedawno.
Do tworzenia kwiatów potrzebujemy naprawdę cienkiego opłatka, aby kwiaty wyglądały naturalnie i delikatnie. Opłatkowe kwiaty można cieniować przy pomocy barwników pudrowych. Można też użyć opłatka z wydrukiem. I ten drugi sposób chcę Wam pokazać.
Techniką decoupage’u można ozdobić cały tort lub tylko jedno jego piętro (na zdjęciu: drugie piętro od dołu)
Do przygotowania delikatnych kwiatów użyłam dwóch arkuszy papieru opłatkowego, każdy zadrukowany innym wzorem. Z arkuszy wycięłam koła, z których uformowałam róże, a raczej coś na kształt róż;). Papier dość łatwo daje się formować. Skleja się go za pomocą zwykłej wody.
Trzecia alternatywa? Kwiaty opłatkowe są nie tylko ładne, ale też jadalne. To może być ich walor w porównaniu z masy cukrowej, pełnych niejadalnych elementów, czy z żywymi kwiatami, które rzadko kto ma ochotę skosztować
Tort udekorowany takimi kwiatami wygląda naprawdę uroczo i co ważne, można je w całości zjeść ze smakiem. W przeciwieństwie do kwiatów tworzonych z lukru, w których używamy metalowych drucików czy taśmy florystycznej, w tej metodzie nie stosuje się żadnych niejadalnych elementów. Jest to więc ciekawa alternatywa dla przeciwników niejadalnych elementów w torcie.
Pokazałam moje sposoby na użycie papieru opłatkowego. Uważam, że to naprawdę cenny materiał dający wiele ciekawych możliwości pracy... Z pewnością poszukam kolejnych nowych zastosowań.
Karolina Ciesielska, Lukrowe Fantazje