...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kucharnia, materiał promocyjny

Mazurek czekoladowo-pigwowy na spodzie z chleba razowego 

autorka: Anna Maria, KUCHARNIA

Najczęściej mazurki kojarzymy z cienkim kruchym spodem, ale tradycyjna kuchnia polska zna dużo więcej przepisów na ciasto mazurkowe. W tej tradycji obok spodów biszkoptowych, makaronikowych, drożdżowych spotykamy również mazurki na opłatku czy waflach. Ale zdecydowanym numerem 1 jest mazurek na spodzie z chleba razowego. Kruchy i ciągnący się zarazem.

RECEPTURA
(na podstawie przepisu z Kucharza Warszawskiego z 1914 r.)
 
Ciasto
1 szklanka tartej czekolady
1 szklanka miałkiego cukru
1/3 szklanki siekanych słodkich migdałów
ok. 1,5 szklanki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego*
2 jajka
na spód mazurka: opłatki
 
*Aby uzyskać mąkę z chleba razowego, kilka dni przed pieczeniem należy ususzyć kromki chleba razowego, a następnie je zmielić i przesiać. Jedną szklankę mąki z chleba razowego uzyskuje się z ok. 3-4 kromek chleba.


Masa czekoladowo-pigwowa
kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową)
nalewka pigwowa
85 g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany kremówki 



 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki utrzeć razem na gładką masę. Będzie dość gęsta i plastyczna, dzięki czemu można ją z łatwością rozprowadzić na opłatkach. Tak przygotowany spód włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170oC i piec do momentu, aż brzegi lekko się zrumienią (ok. 20 minut). Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące – ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Dłuższe pieczenie nie jest raczej wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. 

Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać odrobinę nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić.

Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie, np. kawałeczkami pigwy i krojonymi w paseczki daktylami.
 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Kucharnia, Anna-Maria

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji