autorzy: Katarzyna Adamowicz, Patrycja Grabowska, nauczyciel: Agnieszka Śledź
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
5 jaj
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl. oleju
1-2 duże cytryny
1 szkl. cukru
Wykonanie
Cytrynę umyć, sparzyć, a następnie zetrzeć skórę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok (około 1 szklanki).
Sok z cytryny wymieszać z olejem.
Proszek do pieczenia przesiać z mąkami.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę, dodać cukier i ubijać dalej na puszystą masę, dodać żółtko i zmiksować.
Następnie dokładać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Foremkę posmarować margaryną i wysypać lekko bułką tartą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut.
Dekoracje: lukier i posypka dekoracyjna