...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kawał(ek) sztuki z kontrowersją w tle - Wystawa Tortów okolicznościowych na Expo Sweet 2016 r.

Po raz pierwszy w historii konkursu uczestnicy musieli wykazać się nie tylko pomysłowością w deko­rowaniu piętrowych atrap, samemu wybrać temat, ale też przygotować pyszne ciasto. I po raz pierwszy niektóre prace wzbudziły kontrowersje w mediach publicznych.

Dowolność tematu spowodowa­ła, że na Forum Expo Sweet po­jawiły się torty o najróżniejszych kształtach, klasyczne, zaskakujące w for­mie czy igrające z grawitacją. Obowiązko­wo musiały nawiązywać do strojów, które były ich motywem przewodnim. Cukierni­cy inspirowali się bajkami, sukniami (była nawet oryginalna suknia ślubna) czy cyr­kiem. Po raz pierwszy w historii konkursu pojawiły się torty nawiązujące do powsta­nia warszawskiego i Polski walczącej, ale też modne „Gwiezdne wojny”. Oceną prac zajęło się międzynarodowe jury: Merle Ehrbah, Tomas Reida, Mał­gorzata Weber (przewodnicząca), Anna Daraż, Iga Sarzyńska oraz Damian Wi­śniewski.

 

Jurorzy zwracali uwagę na to, czy wszyst­kie elementy dekoracji są jadalne, wyso­ko oceniali liczbę użytych technik, stopień trudności wykonania tortu, estetykę i kre­atywne podejście do wybranego tematu.

Najlepiej został oceniony bogato zdobio­ny tort pełen cukrowych figurek przed­stawiający tradycyjne ukraińskie wesele autorstwa Roksolany Plahity, właścicielki lwowskiej cukierni. W opinii publiczności najciekawszy tort wykonała Renata Mar­tyna ze śląskiej cukierni Emilia Kristof, za-tytułowany „Powstanie warszawskie”.

Zwyciężczyni Roksolana Plahity z cukierni Liguminka (Lwów)

Tort Renaty Martyny (II miejsce) po konkursie miał trafić do Muzeum Powstania Warszawskiego

Alina Paśnik i jej słodkie „Gwiezdne wojny” na zasłużonym III miejscu

 

 

Laureaci
Miejsce I: Roksolana Plahity (cukiernia Liguminka, Lwów)
Miejsce II: Renata Martyna (cukiernia Emilia Kristof – Firma Rodzinna, Rybnik)
Miejsce III: Alina Paśnik (HMH Hardek Mąka Hardek, Klecza Górna)

 

 

   
 

 Kontrowersje wokół tortów „wyklętych”
Na pomysł tortów nawiązujących do powstania warszawskiego wpadli Maciej Wiśniewski ze Sweetfactory oraz Renata Martyna z cukierni Emilia Kristof. Ich prace zwróciły uwagę mediów ogólnopolskich nie ze względu na artyzm, stopień trudności, dokładność przygotowania, ale ze względu na temat. Kiedy jedni uznali ich prace za makabryczny wybryk, inni ironizowali, mówiąc o „lukrowanych scenach z powstania warszawskiego” i zastanawiając się, „czy taki tort jest smaczny”. Jak zareagowali na to autorzy tortów? Odpowiedź znaleźliśmy na Facebooku.

Sweetfactory: (…) W poniedziałek mieliśmy 100 tys. wejść, a więc dziękujemy za darmową reklamę jednej i drugiej gazecie, która nawet nie odwiedziła targów, tylko skopiowała zdjęcia z naszego Facebooka i nas obsmarowała – bezpodstawnie, nie pytając o intencje i zamiary... Renata Martyna: Czy uraziłam kogoś, robiąc ten projekt?! Chyba szukają afery. Malarz maluje obrazy, poeta pisze wiersze, rzeźbiarz rzeźbi, a ja tworzę z cukru i to niczym się nie różni. Tort nie do zjedzenia, bo na styropianowych atrapach typowo pod konkursy.



 

 fot. Expo Sweet/ M. Gmitruk

 



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji