...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Dziś Dzień Czekolady! Zobacz, co możesz z niej wyczarować...

Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii.

W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.

Idealny czekoladowy mus
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. „Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak. Zawartość miazgi kakaowej ma jednak wpływ nie tylko na smak ale i na gęstość musu. Mus z czekolady o zawartości miazgi czekoladowej powyżej 70% będzie gęstszy od musu z czekolady powyżej 50%, nawet jeśli użyjesz tej samej receptury” - mówi Marcin Surdyk, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl, wybitny cukiernik z dwudziestoletnim doświadczeniem, autor wielu szkoleń cukierniczych.

 

 

Jaka czekolada do wypieków?
Jeśli chcesz wykorzystać czekoladę do wypieków, nie bez znaczenia jest to jakiej czekolady użyjesz. Najlepsza będzie ta w formie odpornych na wysoką temperaturę dropsów czekoladowych lub zwykła czekolada dobrej jakości z minimalnie 70% zawartością miazgi kakaowej.

 

Wyśmienita polewa
Czekolada jest również wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast lub też w formie płynnej świetnie nada się jako polewa do owoców. „Jeśli chcesz upłynnić czekoladę deserową pamiętaj, aby jej temperatura nie przekroczyła 50° Celsjusza, ponieważ powyżej tej temperatury miazga kakaowa zaczyna się spalać. Przy czekoladzie mlecznej oraz białej temperatura nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza” - radzi Marcin Surdyk z portalu www.mistrzowiewypiekow.pl.

 

Wykwintne czekoladowe wióry
Doskonałym dodatkiem do tart, ciast, deserów i lodów są wiórki czekoladowe. Najlepsze są oczywiście te, które sami zrobimy w domu. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Aby uzyskać czekoladowe wióry, podgrzej czekoladę deserową tak, aby stała się płynna. Następnie rozsmaruj ją cienką warstwą na płaskiej powierzchni, np. na stole. Poczekaj do jej zaschnięcia, a następnie zeskrob ją w formie wiór szpatułką lub nożem.

Chcesz poznać więcej kulinarnych sekretów? Mistrzowie Wypieków zapraszają Cię do swojego świata na www.mistrzowiewypiekow.pl
 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji