12 kwietnia każdy sposób na świętowanie Dnia Czekolady był dobry. W Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie uczniowie obchodzili ten dzień w szczególny sposób! Ucząc się czekolady od postaw i tworząc pralinki pod okiem pani Izabeli Greń z cukierni Beskid-Centrum z Brennej.
Już po raz drugi ZSTiO w Skoczowie świętował Dzień Czekolady. Z tej też okazji uczniowie z klas 2B, 3C, 2 TFH mieli szansę wziąć udział w warsztatach z ręcznej produkcji pralin, które poprowadziła Izabela Greń z cukierni Beskid-Centrum z Brennej. Zaproszona specjalistka od tworzenia słodkich łakoci fachowo i z pasją opowiedziała, w jaki sposób przygotowuje się surowce do pralin, jak i za pomocą czego temperuje się czekoladę oraz co jest ważne w pracy cukiernika.
Po czasochłonnym temperowaniu przyszedł moment napełniania form do czekolady i pralinek. Uczniowie przekonali się, że nie jest to takie łatwe, ale przynosi sporo satysfakcji. Do dyspozycji mieli pyszne, lubiane przez wszystkich nadzienia, m.in.: pistacjowe, kokosowe z dodatkiem malibu, toffi, ale także te dość zaskakujące, np. z koziego sera czy bryndzy. Pani Iza pokazała, jak przygotować ganasz z czekolady o smaku miodu.
Warsztaty miały również pobudzić kreatywność uczniów, mogli oni przygotować czekolady z własnymi dodatkami, np. suszonymi morelami, figami, herbatnikami, lentilkami, żurawiną. Warto dodać, że czekolada wykonana przez rzemieślników jest droższa, ale ma też doskonałą jakość i niestety krótszy termin przydatności do spożycia, a to dlatego, że sporządzona jest wyłącznie z naturalnych składników!
W Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie przygotowano również wystawę tematyczną, poświęconą czekoladzie sygnowanej marką Fair Trade. Znajdują się tam m.in. informacje, w jaki sposób pozyskuje się kakao, kto pracuje na plantacjach. Przypomnijmy – szkoła uczestniczy w projekcie edukacyjnym „Sprawiedliwi, Świadomi, Aktywni”. Zdaniem fundacji Koalicja Sprawiedliwego Handlu, która realizuje projekt, podejmowane w tej szkole działania są wysokiej jakości, a uczniowie i nauczyciele bardzo się angażują.
Przepis na ganasz do pralinek
100 ml śmietanki kremowej
200 g dobrej czekolady, np. Fair Trade
50 g masła
garść liofilizowanych malin
Śmietankę zagotować, wymieszać z masłem i czekoladą na jednolitą masę, dodać liofilizowane maliny, następnie schłodzić.
Tekst: Joanna Gwizdała
Zdjęcia: Uczniowie ZSTiO w Skoczowie