...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Świętowanie pełne czekolady

12 kwietnia każdy sposób na świętowanie Dnia Czekolady był dobry. W Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie uczniowie obchodzili ten dzień w szczególny sposób! Ucząc się czekolady od postaw i tworząc pralinki pod okiem pani Izabeli Greń z cukierni Beskid-Centrum z Brennej.

Już po raz drugi ZSTiO w Skoczowie świętował Dzień Czekolady. Z tej też okazji uczniowie z klas 2B, 3C, 2 TFH mieli szansę wziąć udział w warsztatach z ręcznej produkcji pralin, które poprowadziła Izabela Greń z cukierni Beskid-Centrum z Brennej. Zaproszona specjalistka od tworzenia słodkich łakoci fachowo i z pasją opowiedziała, w jaki sposób przygotowuje się surowce do pralin, jak i za pomocą czego temperuje się czekoladę oraz co jest ważne w pracy cukiernika.

Po czasochłonnym temperowaniu przyszedł moment napełniania form do czekolady i pralinek. Uczniowie przekonali się, że nie jest to takie łatwe, ale przynosi sporo satysfakcji. Do dyspozycji mieli pyszne, lubiane przez wszystkich nadzienia, m.in.: pistacjowe, kokosowe z dodatkiem malibu, toffi, ale także te dość zaskakujące, np. z koziego sera czy bryndzy. Pani Iza pokazała, jak przygotować ganasz z czekolady o smaku miodu.

Warsztaty miały również pobudzić kreatywność uczniów, mogli oni przygotować czekolady z własnymi dodatkami, np. suszonymi morelami, figami, herbatnikami, lentilkami, żurawiną. Warto dodać, że czekolada wykonana przez rzemieślników jest droższa, ale ma też doskonałą jakość i niestety krótszy termin przydatności do spożycia, a to dlatego, że sporządzona jest wyłącznie z naturalnych składników!

W Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie przygotowano również wystawę tematyczną, poświęconą czekoladzie sygnowanej marką Fair Trade. Znajdują się tam m.in. informacje, w jaki sposób pozyskuje się kakao, kto pracuje na plantacjach. Przypomnijmy – szkoła uczestniczy w projekcie edukacyjnym „Sprawiedliwi, Świadomi, Aktywni”. Zdaniem fundacji Koalicja Sprawiedliwego Handlu, która realizuje projekt, podejmowane w tej szkole działania są wysokiej jakości, a uczniowie i nauczyciele bardzo się angażują.

 

Przepis na ganasz do pralinek

100 ml śmietanki kremowej
200 g dobrej czekolady, np. Fair Trade
50 g masła
garść liofilizowanych malin

Śmietankę zagotować, wymieszać z masłem i czekoladą na jednolitą masę, dodać liofilizowane maliny, następnie schłodzić.

Tekst: Joanna Gwizdała
Zdjęcia: Uczniowie ZSTiO w Skoczowie

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji