autor: Krzysztof Klapec, mistrz lodziarstwa
RECEPTURA
Lody jogurtowe
70 g jogurtu naturalnego 3,2%
14 g cukru
2 g syropu klonowego
5 g gorzkiej czekolady
Jogurt mieszamy z cukrem i syropem klonowym. Wlewamy do frezera.
Rozpuszczamy czekoladę. Wyciągając lody z maszyny, przelewamy je delikatnie rozpuszczoną czekoladą. Umieszczamy lody w macie silikonowej, każda porcja po 30 ml. Mrozimy w temp. -25oC.
Galaretka mięta z cytryną
125 g wywaru z mięty z cytryny i listki żelatyny, mieszamy
15 g cukru trzcinowego do uzyskania jednolitej masy.
5 g soku z cytryny Czekamy do momentu tężenia
6 g listków żelatyny galaretki.
Do gorącego wywaru z mięty dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny i listki żelatyny, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekamy do momentu tężenia galaretki. W tym czasie w okrągłej macie silikonowej (o średnicy ok. 16 cm i pojemności 150 ml) umieszczamy kilka listków mięty, zalewamy galaretką i chłodzimy.
Dekoracja
Galaretkę umieszczamy na plastrze drzewa i układamy porcje lodów wyciągnięte z maty silikonowej. Deser dekorujemy świeżą miętą oraz jadalnymi bratkami.
Krzysztof Klapec, zdobywca złota w Lodziarskich Mistrzostwach Polski Expo Sweet 2014. Od 26 lat prowadzi rodzinną lodziarnię rzemieślniczą w Gliwicach (uprzednio pod nazwą „Glorioza”, od 2015 r. „Klapec – lody mistrzowskie”). Z pasją i zamiłowaniem podchodzi nie tylko do lodów, ale i do kwiatów – z powodzeniem łączy te dwa światy, tworząc wyśmienite desery i smaki lodów.