...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Ostra gruszka z mango, chilli i łącką śliwowicą

autor: Tomasz Szypuła, technolog lodziarstwa

RECEPTURA (na 1 kg lodów)

Składniki
0,325 kg dojrzałych gruszek    
0,025 kg pulpy mango    
0,035 kg bazy typu 50 - mleczna        
0,21 kg cukru    
0,03 kg syrop glukozowy 42 DE
0,025 kg śmietanki 30%        
0,35 kg mleka 3,2 %     

Gruszki sparzyć, połowę obrać i usunąć gniazda z nasionkami. Suche składniki odważyć i dokładnie połączyć. Odważyć płynne składniki, podgrzać do 85oC, schłodzić do ok. 60oC, dodać gruszki i pulpę mango, zmiksować zanurzeniowym blenderem. Odstawić na 30 min. Mieszankę wlać do frezera i zmrozić do uzyskania odpowiedniej struktury lodów.



Variegato (na 1 kg)
0,5 kg twardszych gruszek pokrojonych w równą kostkę
0,06 kg soku z cytryny    
0,005 kg papryczki chilli pokrojonej w drobne krążki    
0,22 kg cukru    
0,1 kg glukozy    
0,04 kg wody    
0,025 kg śliwowicy    
0,05 kg cukru z pektynami

Pokrojone gruszki przełożyć do garnka, podgrzewać ok. 2 min. Dodać połączone cukry (cukier i glukoza), delikatnie mieszać łopatką silikonową. Po rozpuszczeniu cukrów dodać pektyny połączone z cukrem, mieszać do zgęstnienia. Dodać pokrojone papryczki chilli, sok z cytryny oraz śliwowicę – gotować delikatnie ok. 2 min do odparowania alkoholu. Schłodzić.

Wykończenie i podawanie
Gdy lody będą gotowe, wyjąć je z frezera, przekładając schłodzonym variegato. Udekorować gruszkami, papryczkami chilli oraz mango (dekoracja powinna być zmrożona). Lody wstawić do szokówki, wydawać w temperaturze -12oC do -15oC.          

 

Tomasz Szypuła – technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl. Od 2015 r. jako menadżer słodkiej gastronomii w firmie Polmarkus rozwija nowe koncepcje lodziarni i produkcję u klienta. Z lodami związany jest od zawsze – jego tata Stanisław Szypuła od 1974 r. prowadzi rzemieślniczą lodziarnię „Miś” w Baborowie i Raciborzu. Najbardziej lubi komponować innowacyjne smaki lodów we własnej lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji