...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Polskie dekoratorki pokazały klasę!

Od 2012 r. w Wielkiej Brytanii odbywa się Cake International – renomowana wystawa dla profesjonalistów i pasjonatów wypieków oraz dekorowania ciast i tortów. Co roku dużo emocji dostarcza konkurs dla dekorato­rów z całej Europy, w którym prace są oceniane w ponad 10 kategoriach.

W tym roku swoją obecność mocno zaakcentowały polskie dekoratorki, które z Londynu przywiozły w sumie 10 złotych i srebrnych medali!

Cake International, Londyn, 16-17 kwietnia 2016 r.
Wystawa „Cake International – the Sugarcraft, Cake De­corating & Baking Show” z powodzeniem łączy warsztaty, pokazy z udziałem znakomitych brytyjskich sugarcrafterów i piękne eksponaty. To jedno z najciekawszych źródeł wiedzy, no­winek i inspiracji zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów w dziedzinie dekoracji cukierniczej. Nie dziwi więc wysoka frekwen­cja – w ciągu kwietniowego weekendu wystawę odwiedziło ponad 10 000 osób.

Cake International to dla wielu przede wszystkim emocjonujący konkurs rzeźb, tortów, dekoracji…. Prace można podziwiać aż w 17 kategoriach (z czego 5 kategorii jest przezna­czonych dla młodzieży i dzieci). Tutaj dekoratorzy z Europy prze­ścigają się w pomysłach, technikach i zaskakujących tematach.

FOT. CAKE INTERNATIONAL

FOT. CAKE INTERNATIONAL

FOT. CAKE INTERNATIONAL

W tym roku ogromne zainteresowanie wzbudziła prezentacja „The Weddible Dress” – jadalnej sukni ślubnej. Ta niezwykła kreacja naturalnej wielkości, stworzona przez wielokrotnie nagradzaną londyńską dekorator Sylvię Elbę, mierzy 170 cm wysokości oraz 220 cm obwodu. Dzieło to jest efektem współpracy Sylvii z Yvette Marner (założy­cielką Fun N Funky Cakes i zdobywczynią wielu nagród) oraz artystką Ilinką Rnic. Suknia została ozdobiona 35 kg masy cukrowej oraz 3 kg koronki cukierniczej i papieru opłatko­wego. Około 2000 kartek jadalnego papieru „przyszyto” do sukienki za pomocą ok. 10 butelek płynu Fabriliquid.

Z oczywistych względów naszą uwagę przykuły dzieła 12 polskich dekoratorek. Polki wystartowały w 7 kategoriach, ale największą popularnością cieszyła się kategoria "small decorative exhibit", czyli figurek. Warto dodać, że niektóre dekoratorki, jak Renata Marty­na, Agata Gutowska-Kowalczyk czy Sylwia Szajter-Ziółek, znamy z krajowych konkursów, jak Wystawa Tortów Okolicznościowych Expo Sweet czy Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych organi­zowany przez tortownia.pl.
Bez wyjątku Polki pokazały swój niepowtarzalny styl, który w po­łączeniu z ogromnymi zdolnościami artystycznymi i niesamowitą inwencją twórczą zaowocował medalami i wyróżnieniami (szczegó­ły w ramce). Wszystkim Paniom serdecznie gratulujemy i liczymy, że ich talent i umiejętności zobaczymy podczas listopadowego Cake International w Birmingham!

Polki na Cake International w Londynie
International (kat. międzynarodowa, dla osób spoza Wielkiej Brytanii)
Agata Gutowska-Kowalczyk (złoto)
Katarzyna Gębicka (srebro)
Sylwia Szajter-Ziółek (brąz)

Novelty cake: novel design (innowacyjne ciasto, nowatorski projekt)
Dominika Grochola (wyróżnienie)

Decorative exhibit (dekoracje o podstawie 60 cm x 60 cm, bez ograniczeń na wysokość)
Urszula Mączka (srebro)

Small decorative exhibit (małe dekoracje o wymiarach 30 cm x 30 cm x 30 cm)
Agata Gutowska-Kowalczyk (złoto)
Magda Lo Bianco (złoto)
Amelia Prysak (złoto)
Renata Martyna Białdyga (srebro)
Sylwia Cholka (srebro)
Sylwia Szajter-Ziółek (brąz)

Wedding cake of 3 or more tiers (torty ślubne min. 3-piętrowe)
Agnieszka Dąbrowska (srebro)
Dominika Grochola (wyróżnienie)
Cupcake (babeczki)
Urszula Mączka (złoto – 3. miejsce)
Monika Siewiert (wyróżnienie)

Celebration cake for a special occasion (torty na specjalną okazję)
Marzena Neumann (wyróżnienie)

 

Urszula Mączka spróbowała sił w dwóch kategoriach - ta praca wystartowała w kat. "cupcake" i zdobyła zarówno złoty medal, jak i 3. miejsce! Gratulacje!

Strój ludowy to jedna z dwóch prac przygotowanych przez Agatę Gutowską-Kowalczyk (złoto)

Kolejna praca Agaty Gutowskiej-Kowalczyk (złoto)

Praca Magdy Lo Bianco w kat. "small decorative exhabit" podbiła serce nie tylko jurorów, ale też naszej redakcji

Mulatka o zielonych oczach zdradza nie tylko zamiłowanie Amelii Prysek do lalek, ale też ogromny talent dekoratorski (złoto)

Tort okolicznościowy Agnieszki Dąbrowskiej (srebro)

Królewna Śnieżka to nie bajkowa i słodka postać, jaką znamy z bajki Disneya, lecz dorosła kobieta, mroczna i tajemnicza - przyznaje dekoratorka i autorka dzieła, Sylwia Cholka (srebro)

Motyw wojenny wykonany z masy cukrowej - takie dzieła tworzy tylko Renata Martyna z żorskiej Piekarni Emilii Kristof (srebro)

Figurki na torcie o charakterystycznych oczach to dzieło Katarzyny Gębickiej (srebro)

FOT. KINGA JAKIMOWICZ


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji