...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Polsko­-amerykańska wymiana doświadczeń

Amerykański piekarz Mark Sinclair po raz pierwszy przyjechał do Europy rok temu, by poprowadzić szkolenie z wypieku chleba dla pasjonatów i rzemieślników piekarstwa. W maju po raz pierwszy gościł w Polsce – na zaproszenie Biopiekarza Bogdana Smolorza.

Mark Sinclair prowadzi piekarnię Sinclair’s Bakery w mieście Bozeman, w stanie Montana (USA), a przy okazji uczy wytwarzać, formować i piec chleby każ­dego, kto takiej wiedzy potrzebuje. Jego filmy instruktażowe na You Tube cieszą się dużym zainteresowaniem i właśnie tutaj Bogdan Smolorz trafił na Amerykanina. Ponadtygodniowy pobyt (8-16 maja) zaczął się od zwiedzenia lokalnego młyna, Muzeum Chleba w Radzionkowie, a nawet fir­my Polmarkus. Przez kolejne dni odbywały się szkolenia zarów­no w Grudyni Wielkiej, jak i w zaprzyjaźnionych z Bogdanem Smolorzem rzemieślniczych piekarniach.

 

– Zrobiliśmy m.in. 3 rodzaje chlebków bardzo ciekawych, jeden doskonały dla dzie­ci z gotowanymi ziemniakami, wszystkie delikatniejsze od mo­ich trudnych pomysłów. Postaramy się wprowadzić je do naszej oferty konwencjonalnej i organicznej – pisał Biopiekarz na swo­im koncie na FB. Oprócz chlebów Mark Sinclair przygotował baj­gle z ciasta drożdżowego (obgotowywanego i dopiero wypie­kanego), przekąski z ciasta francuskiego i półfrancuskiego. Dla Amerykanina takie warsztaty to okazja do poznania lokalnych tradycji, technik i surowców. Mark Sinclair i Bogdan Smolorz reprezentują podobne podej­ście do piekarskiego rzemiosła: łączy ich szacunek dla pracy piekarzy i tradycyjnego, uczciwego wypieku pieczywa z najlepszych składników, bez polepszaczy i gotowych mieszanek. Smolorz ma nadzieję, że wizyta Mar­ka Sinclaira w Polsce bę­dzie początkiem udanej współpracy.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji