...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH

Pokazy i prezentacje na kwietniowych Targach Hert

W dniach 17-19 kwietnia odbyły się targi w siedzibie firmy dostarczającej nowoczesne technologie i urządzenia dla naszej branży. Trzy targowe dni upłynęły pod znakiem pokazów i prezentacji, przygotowanych przez międzynarodową ekipę technologów.

Dział cukierniczy firmy Hert przygotował pokazy, które cieszyły się dużym zainteresowaniem gości. Jednym z takich pokazów była prezentacja łatwej, szybkiej i ekonomicznej produkcji pączków na niewielkiej przestrzeni. Smażalnik Riehle, nadziewarka Edhard i pomadziarka NBS Schumann, znajdują zastosowanie w ciągu całego roku również do innej produkcji, nie tylko pączków.

Oblegane jak zazwyczaj stanowisko dekoracji cukierniczej. Coś dla oka i podniebienia - ciasta, ciasteczka, babki, babeczki...

Nowością, która dotarła do Polski zaledwie dzień przed targami był przelotowy smażalnik IDA Riehle do smażenia pączków, donatów, gniazdek, kulek twarogowych i tym podobnych produktów. Smażalnik ten wyróżnia się spośród innych, oferowanych tego typu urządzeń wysoką wydajnością i rzemieślniczą jakością wysmażonych wyrobów. W targowej cukierni były produkowane, napełniane, dekorowane, żelowane i krojone babki, muffinki czekoladowe oraz inne ciasta i ciastka.

Najnowsza pozycja w ofercie - smażalnik przelotowy IDA - wielka wydajność - rzemieślnicza jakość wyrobów.

Włoski Mistrz przygotowywał, wypiekał i serwował słodkie i słone ciastka i rogaliki z ciasta francuskiego i półfrancuskiego z użyciem ubijaczki Bear oraz wałkowarek Rollmatic i Euromatic. Swoje umiejętności prezentował barista z firmy Madissa, która oferuje wspaniałą kawę marki Chico Doro oraz ekspresy do jej zaparzania.Ofertę targową uzupełniało specjalistyczne oprogramowanie dla piekarni i cukierni, które dostarcza firma AXEL F.H.U. z Gliwic.

Pączek i kawa Chicco Doro - idealne zestawienie

Pokazem budzącym prawdopodobnie największe zainteresowanie był pokaz nalewania ciasta o TA 195 do foremek przez dzielarkę Parta U Direkt, WP Haton. Ciasto, które miało konsystencję płynnej „zupy” było przelewane do leja dzielarki, która ze ścisłą dokładnością odmierzała porcje do foremek (różnice w wadze wypełnionych foremek nie przekraczały 1%).

Włoski Mistrz ledwo nadążał z wypiekiem swoich pysznych specjałów z ciasta francuskiego, słodkich i słonych. Polacy zdecydowanie bardziej wolą słodkie.

Francuscy technolodzy z firmy Merand wytwarzali niemal bez przerwy ciabatty i bagietki z ciast luźnych, o dużej nierównomiernej porowatości, tzw. rustykalne. Wykazywali się przy tym francuską fantazją i czasem dodawali różne dodatki. Najsmaczniejsze okazały się te z oliwkami, formowali je na urządzeniu Aqua Pan 100 oraz mniejszej dzielarko formierce Atoupains Millenium. Niemiecki technolog zachwalał możliwości maszyny Quadro Round WP Kemper do produkcji bułek okrągłych i kwadratowych. Najciekawsze, niecodzienne były bułki posypane sezamem w kształcie rombu.

Bułki w kształcie rombu posypane sezamem z linii Quadro Round WP Kemper.

Stanowisko z drobnymi urządzeniami, usprawniającymi produkcję cukierniczą - przyciągało uwagę. Klienci mogli zaobserwować pracę z dozownikami Bakon i Unifiller (również do równoczesnego dozowania dwóch rodzajów mas, np. babki piaskowe dwukolorowe), wypiek w tartletce, wypełnianie, dekorację i wykańczanie żelem babeczek owocowych, ubijanie śmietany metodą zmrożonego powietrza.

Na stanowisku dekoracji cukierniczej zawsze dzieje się coś ciekawego.

Powierzchnię około 100 m2 zajmowała ekspozycja dotycząca tematu krojenia i pakowania w piekarnictwie i cukiernictwie. Wystawione były maszyny GHD Hartmann: Selectra S30 + EC101i oraz zestaw z klipsiarką EC 101 HS. Klipsiarka jest nowym urządzeniem produkcji GHD Hartmann skonstruowanym od początku i całkowicie z myślą tylko o polskich piekarniach. Dedykowana jest przy wydajności 4-6 tys. szt. chleba dziennie.Pierwsze 10 szt. maszyn zostanie sprzedanych w super atrakcyjnej cenie! Kolejnym urządzeniem był Smart firmy Ilapak – najbardziej ekonomiczna choć wciąż wysoce zaawansowana technologicznie maszyna, zaprojektowana z myślą o małych i średnich przedsiębiorstwach.

Podczas Targów Hert było zaprezentowanych wiele innych maszyn i urządzeń np. specjalistyczne czyszczarki blach teflonowanych i muldowanych firmy Plasser, urządzenia do natryskiwania olejem Dubor, spory zestaw różnych wielkości i wydajności ubijaczek Bear, urządzenia do pracy z czekoladą firm Betec i Dedy.

W drobne przyrządy i narzędzia oraz niektóre materiały do produkcji piekarsko-cukierniczej można było zaopatrzyć się w Markecie Akcesoriów, gdzie pracownik Hert służył radą.

Surowce do produkcji dostarczyła firma Merkur a specjalistyczne mieszanki i dodatki firma Credin.

Koncepcje wyposażenia sklepów - włoski MEP System.

Całkowicie nową ofertą firmy Hert jest MEP System – Store Fitting System – Koncepcje Sklepów.

W ramach tego systemu dostępne są wysokiej jakości, oryginalne, nowatorskie lady, meble sklepowe oraz magazynowe produkcji włoskiej. System obejmuje cały proces od projektu przez produkcję i dostarczenie z montażem „pod klucz” wyposażenia do usług serwisowych, posprzedażowych. MEP System oferuje również rozwiązania dostosowane do franczyzy. MEP System ma bogate, trzydziestoletnie doświadczenie w wielu branżach.

Uzupełnieniem targów i ich niewątpliwą atrakcją były wykłady. Prof. Henryk Mruk przeprowadził wykład przy szczelnie wypełnionej sali konferencyjnej na tematy: „Strategie konkurowania” i „Skuteczne budowanie zespołu”. Natomiast Maciej Komorowski z firmy Managers Group MA przedstawił tematy, które bardzo mocno zainteresowały wielu gości: „Branding i wzornictwo przemysłowe w sklepach piekarsko-ciastkarskich” oraz „Skuteczne, proste, efektywne zarządzanie i kontrolowanie sieci sklepów”. Omówione zostały sposoby na stosowanie obiektywnych miar, czytelnych informacji i łatwe wnioskowanie na ich podstawie, mające na celu osiągnięcie przewagi konkurencyjnej danej firmy.

Wiosna w magazynach

Tradycyjnie, podobnie jak w poprzednich edycjach Targów Hert można było dokonać zakupu maszyn używanych w bardzo atrakcyjnych cenach, ze zniżkami nawet do 50% cen katalogowych.

Parta U Direkt - pokaz nalewania ciasta TA 195 do form zawsze gromadził liczną publiczność

Oferta krojenia i pakowania - od małych rzemieślniczych do przemysłowych wydajności.

Na linii Selecta były wykonywane produkcje na życzenie klienta.

Krojenie cukiernicze - od najprostszych urządzeń do całkowicie zautomatyzowanych z zaawansowanymi funkcjami.

Futbolówki z pieca Matador. Były też futbolówki z pieca Rototherm - można było ocenić wpływ pieca na wypiekany produkt.

Urządzenia do krojenia rzemieślniczego - profesjonalne doradztwo.

Stanowisko z drobnym sprzętem cukierniczym cieszyło się ciągłym zainteresowaniem

Stanowisko produkcji pączków - wystarczy jedna osoba obsługi. Smażenie, nadziewanie, pomadowanie - tysiące pączków dziennie

Stanowisko dekoracji cukierniczej - tu zawsze dzieje się coś ciekawego i wartego przyjrzenia się.

Quadro Round okazało się dla niektórych piekarzy bardzo interesującym urządzeniem. W głębi hala m.in. z prezentacją krojenia i pakowania.

Pokazy piekarskie przyciągnęły wielu gości

Bułki futbolówki z Selecty - promocja na piłkarskie znaki do końca czerwca 2012.

Bagietki, futbolówki, chleb Drwala i Baltazar - wszystko do degustacji.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji