...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Zielono mi

Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w liczne witaminy i minerały. Jednym z warzyw, które sprzyja fit są brokuły!

„Sezon na brokuły w Polsce trwa w najlepsze. To najlepszy moment, aby te zdrowe i smaczne warzywa zagościły w naszej diecie. Tym bardziej, że posiadają one niezwykłe właściwości i wysoką jakość” – przekonują eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuły są źródłem licznych minerałów, tj. potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Te składniki odżywcze pozwalają na zachowanie szczupłej sylwetki, zdrowego wyglądu, wpływają na kondycję skóry, włosów, paznokci. Pozytywnie wpływają także na nasz wzrok. „Zielony kalafior” jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości przy niskiej kaloryczności. Spożycie brokułów i odrobina silnej woli zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Brokuły przeciwdziałają chorobom nowotworowym dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ich spożycie zaleca się cukrzykom, osobom z chorobami serca, anemią czy z wysokim poziomem cholesterolu.

Brokuły dobre na muskuły
Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw) niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Brokuły uważane są za niezbędny składnik diety osób pracujących nad muskulaturą ciała. Podczas intensywnego treningu w mięśniach uwalnia się kortyzol – hormon odpowiedzialny za katabolizm, czyli rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Właściwości brokułów obniżają poziom tego hormonu, a przy tym pozytywnie wpływają na pracę nadnerczy.

Warzywo obfitości
Brokuł jest bogaty nie tylko w odżywcze składniki i minerały. Warzywo to charakteryzuje się różnorodnością w przygotowaniu. Brokuły możemy jeść między innymi na surowo, ugotowane w solonej wodzie, podsmażone na czosnku. Co ciekawe, nie tylko zielone różyczki warzywa nadają się do spożycia - jadalna jest także łodyga. Coraz większą popularność zdobywają także kiełki brokuła – równie bogate w składniki mineralne.

Brokuły mogą być użyte do przygotowania zup, dań głównych, sałatek, a także ze względu na swój intensywnie zielony kolor i ładny kształt różyczek – do dekoracji.

Zielone koktajle mocy
Ostatnio bardzo popularne stały się zielone koktajle. Są one nie tylko modne, promowane przez gwiazdy fitnessu, ale przede wszystkim zdrowe. Brokuły mogą stanowić doskonały dodatek do tych zdrowych i orzeźwiających napojów. Poniżej kilka propozycji do przygotowania takich pożywnych koktajli. Choć na dobrą sprawę do zielonego smoothie z brokułem możemy dodać czego dusza zapragnie!

 

Koktajl z mlekiem migdałowym
- 5-6  różyczek surowego brokuła
- 1 średniej wielkości banan
- 1 jabłko
-150 ml mleka migdałowego

Koktajl orzeźwiający
- 5-6 różyczek surowego brokuła
-1 owoc kiwi
- 1 pomarańcza
- 200 ml jogurtu naturalnego lub wody

Warzywny koktajl odkwaszający
- 2 łodygi selera naciowego
- 5-6  różyczek brokuła
- 1 ogórek
- 3-4 listki świeżej mięty
- 200 ml wody

Aby przygotować pyszny koktajl wystarczy nam mikser i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i wypić od razu po przyrządzeniu. BON APETIT!



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji