Każdego roku czasopismo „Forbes” ogłasza zestawienie najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce. W 2016 r. w gronie Diamentów Forbesa pojawiło się ponad 1,9 tys. przedsiębiorstw, czyli o 12 proc. więcej niż przed rokiem – informuje redakcja miesięcznika. Co ważne, coraz więcej jest w nim firm z naszej branży.
Podobne artykuły
Rzemieślnik tylko z nazwy?Zarządzanie jakością, zarządzanie informacjąSprawdź lepkość swojej czekoladyW najnowszym rankingu znalazło się sporo firm cukierniczych i piekarskich. Wyróżniono także dostawców sprzętu i produktów. Wśród dostawców na wysokich pozycjach w grupie dużych firm znalazły się Polskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o. z Wałcza (2. miejsce w zachodniopomorskim, 68. na liście ogólnopolskiej), Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA, oferujące wyspecjalizowane produkty dla cukiernictwa i piekarstwa (4. pozycja na liście regionalnej w kujawsko-pomorskim, 76. pozycja na liście ogólnopolskiej) oraz producent czekolady przemysłowej Barry Callebaut Manufacturing Polska Sp. z o.o. z Łodzi (firma zajęła 7. miejsce w regionie łódzkim i 113. na liście ogólnopolskiej).
Wśród firm technologicznych (dostawców sprzętu i pełnych linii technologicznych) znalazła się firma od lat dbająca o wyposażenie dla piekarni i cukierni – Magorex z Żar (lubuskie). Polski producent zajął 10. miejsce na liście regionalnej i 983. na ogólnopolskiej, w kategorii przychodów 5-50 mln zł. Nagrodzono ponadto sporą grupę producentów mleka w proszku i komponentów mlecznych dla cukiernictwa i piekarstwa – wśród nich najwyżej znalazły się: Polsero Sp. z o.o. z Sokołowa Podlaskiego (mazowieckie; średnia firma, 136. miejsce na liście ogólnopolskiej) i Polser Sp. z o.o. z Torunia (kujawsko-pomorskie; średnia firma, 151. miejsce na liście ogólnopolskiej). W zestawieniu Diamentów Forbesa 2016 widnieją również producenci pieczywa i wyrobów cukierniczych, którzy najdynamiczniej się rozwijają.
Poniżej lista firm (według pozycji na liście ogólnopolskiej):
• Zakłady Piekarskie „Oskroba” Sp. z o.o. (Celestynów, mazowieckie) – 77. miejsce w Polsce, 24. w regionie, kategoria: duże firmy
• Lambertz Polonia Sp. z o.o. (Ruda Śląska, śląskie) – 84. miejsce w Polsce, 8. w regionie, kategoria: duże firmy
• Piekarnie Lubaszka Sp. z o.o. (Warszawa, mazowieckie) – 260. miejsce w Polsce, 86. w regionie, kategoria: średnie firmy
• Piekarnia Cukiernia „Okruszek” G. i M. Mironowicz Sp. J. (Białystok, podlaskie) – 272. miejsce w Polsce, 8. w regionie, kategoria: małe firmy
• Benus Sp. z o.o. (Poznań, wielkopolskie) – 658. miejsce w Polsce, 80. w regionie, kategoria: małe firmy
• Unipol R. Bajon Sp. J. (Biskupice, wielkopolskie) – 704. miejsce w Polsce, 81. w regionie, kategoria: małe firmy
• Piekarnia Piekuś Pakulscy & Walorek Sp. J. (Inowrocław, kujawsko-pomorskie) – 739. miejsce w Polsce, 54. w regionie, kategoria: małe firmy
• Piekarnia, Cukiernia: Szymańscy Piekarnictwo, Cukiernictwo, P. Szymański, E. Szymańska Sp. J. (Zawada, łódzkie) – 900. miejsce w Polsce, 51. w regionie, kategoria: małe firmy
• ZPC „Złoty Kłos” Sp. J. Wiesława Binkowska, Dorota Binkowska (Kielce, świętokrzyskie) – 949. miejsce w Polsce, 17. w regionie, kategoria: małe firmy
• Piekarnia Wawerska M.A.T. Błaszczak Sp. J. (Warszawa, mazowieckie) – 1038. miejsce w Polsce, 206. w regionie, kategoria: małe firmy
• Piekarnia „Złoty Kłos” Zalewski Brzuszkiewicz i Inni Sp. J. (Ciechocinek, kujawsko-pomorskie) – 1109. miejsce w Polsce, 87. w regionie, kategoria: małe firmy
• Fabryka Pieczywa Cukierniczego San-Pajda Sp. z o.o. (Jarosław, podkarpackie) – 1110. miejsce w Polsce, 32. w regionie, kategoria: małe firmy
• Leks Sp. z o.o. (Sulęcin, lubuskie) – 1267. miejsce w Polsce, 14. w regionie, kategoria: małe firmy.
Laureatom gratulujemy!
Ewa Siuda-Szymanowska