...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Mistrz Branży nie tylko na wakacje

Współczesny chleb, ekologiczna piekarnia i modne eklerki - co łączy te trzy różne tematy? Konieczność zmiany myślenia! I do tej zmiany zachęcamy w wakacyjnym wydaniu Mistrza Branży.

Jakiego pieczywa potrzebują współcześni konsumenci według dietetyka? Jakie zmiany czeka szkolnictwo zawodowe w 2017 r., żeby sprostać oczekiwaniom rynku? W jaki sposób przywrócić świetność wyrobom z ciasta parzonego i zafundować skuteczny lifting eklerkom i ptysiom? Odpowiedzi szukaj już w wakacyjnym "Mistrzu Branży".


W tym numerze o pieczywie i potrzebach konsumentów nie dyskutujemy z piekarzem,  tylko z dietetykiem Marzeną Zacharską. Powód jest oczywisty - wkrótce na rynku ukaże się najnowszy poradnik naszego wydawnictwa dla piekarzy pt. "Współczesny chleb - chleb dla każdego", autorstwa Marzeny Zacharskiej.

 

Jak twierdzi autorka, dla niej pieczywo to produkt, który może i powinien zaspokajać potrzeby różnych ludzi. - Dzisiaj te potrzeby są mocniej eksponowane i jest ich więcej niż 15 lat temu, choć raczej powinnam powiedzieć, że dzisiaj producenci chętniej zwracają uwagę na potrzeby osób w różnym wieku, odmiennej płci, nie wspominając o konieczności stosowania diety itp. (...) Mimo że te potrzeby są diametralnie różne, współczesne pieczywo może być indywidualnie dobrane do każdego.  I to jest istotą współczesnego piekarstwa i mojej książki - podkreśla w rozmowie MB.  Autorka nie tylko zachęca do wzbogacenia asortymentu każdej piekarni, ale przede wszystkim do zainteresowania się realnymi potrzebami ludzi.  


Na pewno nowego myślenia od dawna prosi się szkolnictwo zawodowe. Pod koniec czerwca poznaliśmy pomysły obecnego rządu na zmianę systemu kształcenia zawodowego dostosowanego do rynku. Co ciekawe, te propozycje rozpatrują partnerzy społeczni, czyli przedstawiciele różnych branż w ramach nowego projektu "Partnerstwo na rzecz kształcenia zawodowego. Etap 1: Forum partnerów społecznych". Partnerzy społeczni opiniują, ale też mają zaproponować własne rozwiązania zarówno na poziomie programu nauczania, jak i klasyfikacji zawodów. W projekcie biorą udział przedstawiciele naszych branż, m.in. mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha z Rybnika, który podzielił się z nami swoimi cennymi spostrzeżeniami.

 



Kolejnym pilnym tematem współczesnego świata jest ekologia. Od dawna wiadomo, że dbałość o środowisko to konieczność, która z perspektywy właściciela firmy może być sposobem na mądre oszczędzanie. W poszukiwaniu pozytywnych przykładów piekarni i cukierni, które postawiły na ekologię, trafiliśmy do Piekarni Wykręt z Bielska-Białej. Jak się okazało, właściciel rzemieślniczej firmy ze Śląska jest nie tylko mistrzem piekarstwa i cukiernictwa, ale mistrzem innowacyjnych rozwiązań, które pozwoliły mu stworzyć samonapędzający się system oszczędzania! O swoich pomysłach szczegółowo i ciekawie opowiedział nam podczas wizyty studyjnej, a my to dokładnie udokumentowaliśmy.



Nie byłoby najnowszego wydania bez felietonu Anny Marii (Kucharnia), która jak zawsze śledzi dla nas najważniejsze tredny piekarskie i cukiernicze w Polsce i na świecie. Ostatnio jej uwagę przykuły wyroby z ciasta parzonego. Podczas gdy nasza autorka w I cz. artykułu opisała eklery po liftingu na świecie, zaproszeni cukiernicy zaprezentowali swoje pomysły na letnie pyszne eklerki i ponętne ptysie w różnych konfiguracjach. Swoimi recepturami  podzielili się: Leonardo Di Carlo, Sławomir Korczak, Marek Moskwa i Paweł Górny, Thierry Ayel, Mariusz Górecki oraz znany bloger-cukiernik Marcin Sosnowski.
Dla tych, co właśnie planują wakacje i szukają ciekawych propozycji, proponujemy podróż po słodkich miejscach bogatych w historię. Specjalnie na lato przygotowaliśmy jedyny w swoim rodzaju przewodnik po muzeach czekolady w Europie, a naszym wirtualnym przewodnikiem jest Piotr Ławrowski.

Co jeszcze dla Ciebie w najnowszym wydaniu? Zapraszamy do zapoznania się ze spisem treści.

Rozmowa Mistrza Branży
Od realnych potrzeb ludzi do chleba. O nowym poradniku dla piekarzy „Współczesny chleb – chleb dla każdego” – rozmowa z Marzeną Zacharską

Ludzie i ich pasje
Mark Sinclair. Piekarz w drodze
Na kocią łapę. Kocia kawiarnia w Krakowie
Pyszna kuchnia w sercu Roztocza

Efektywne zarządzanie
System oszczędzania w Piekarni Wykręt
Notariusze dla Mistrza Branży: Darowizna – z podatkiem czy bez podatku?
Przedsiębiorco, nie marnuj czasu na zakupy

Edukacja
Jak skorzystać na współpracy z osobami wpływowymi w internecie
Dobre zmiany w szkolnictwie zawodowym?

Kulisy produkcji
Ważny przekaz naukowców dla łańcucha zbożowo-młynarsko-piekarskiego i konsumentów
Pieczywo żytnie na kwasie. Część 4 – technologia
Pszenice odkrywane na nowo – płaskurka i samopsza
HAEM – czyszczenie blach, form i wózków wypiekowych
Eklery po liftingu

Receptury
Forest
Tiramisu
Owoce, orzechy i czekolady
Ptysie z craquelin
Croquembouche
Eklery w 3 smakach
Owoce leśne w kawie

Sprzedaż i ekspozycja
Czas na wiśnie w czekoladzie
Gluten na etykiecie
Klient, persona czy statystyka segmentu rynkowego?
Podróż po europejskich muzeach czekolady

Flash News

Dodatek specjalny: Przegląd maszyn i urządzeń

Zobacz na ISSUU katalog reklam lipiec-sierpień lub ściągnij plik PDF

 

Numery wydane >>


Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014  tutaj    pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014  tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji