Ogólnopolska Komisja Branżowa Rzemiosł Spożywczych stała się faktem. O zadaniach nowego organu, o potrzebie wsparcia przedstawicieli wszystkich branż spożywczych, zgłaszania problemów branżowych i trwającej rekrutacji członków do Komisji – opowiada przewodniczący Komisji Jacek Marcinkowski.
Marzena Rutkowska-Kalisz: Powołanie tej komisji to z pewnością spory sukces Poznaniaków... ale i zobowiązanie do trudnej pracy.
Jacek Marcinkowski: Tak, jest to sukces i uznanie dla Poznania bo przedstawiciele naszej Izby, która przypomnijmy była inicjatorem powołania takiej komisji objęli w niej bardzo ważne funkcje.
Tu się wtrącę... Przewodniczącym został Jacek Marcinkowsk.
Jacek Marcinkowski: Rzeczywiście przypadł mi zaszczyt szefowania tej Komisji, a jej sekretarzem został też poznaniak czyli Hieronim Jurga. Do Warszawy na to spotkanie założycielskie przyjechali z całej Polski przedstawiciele wszystkich branż spożywczych: cukiernicy, piekarze, wędliniarze, kucharze... Do współpracy zaprosiliśmy wszystkie Izby i cechy branżowe. Najważniejsze, że zaczęliśmy oficjalnie działać. Teraz musimy wytyczyć cele – zarówno te dalekosiężne, jak i te do realizacji w najbliższych miesiącach. Więcej szczegółów ustalimy z pewnością w czasie drugiego spotkania, którego termin wyznaczyliśmy na wrzesień, w czasie Targów Polarga. Do tego czasu członkowie Komisji mają się zastanowić, czym będą się chcieli zajmować, tak by jesienią precyzyjnie określić, jakimi problemami będziemy się zajmować.
A jaką najważniejszą rolę wyznaczyła sobie Komisja?
Jacek Marcinkowski: Komisja będzie ściśle współpracować z zarządem Związku Rzemiosła Polskiego. A chcemy się zajmować problemami nurtującymi spożywców, ale szukać również rozwiązań kłopotów całej braci rzemieślniczej. Niezwykle ważny jest temat szkolnictwa zawodowego – szczególnie w kontekście przewidywanych zmian systemu nauczania. A sądzimy, że wnioski wypracowane przez naszą komisję mogą być przydatne także i dla innych branż. Każdy właściciel firmy narzeka na brak stabilności uregulowań prawnych, konieczność dostosowywania przepisów do dyrektyw unijnych i problemy związane z rynkiem pracy i wiele innych. Chcemy szukać rozwiązań korzystnych dla naszej specyficznej branży. Przykładem może być chociażby problem ze znalezieniem wykwalifikowanych sprzedawców – właściciele sklepów wędliniarskich doskonale wiedzą, jak trudno jest zatrudnić prawdziwego doradcę klienta, a nie jedynie podawacza towaru. To jeden z wielu przykładów. Ważna jest też promocja – chcemy promować produkty z oznaczeniami unijnymi. Będziemy współpracować z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W planach są konferencje, spotkania z decydentami i wiele imprez promujących zawody rzemieślnicze. Wszystko to oznacza ogrom pracy dla członków Komisji. Dziś w dobie Internetu możemy bardzo łatwo kontaktować się i co najważniejsze „z pierwszej ręki” przekazywać najnowsze informacje i konsultować projekty przepisów czy rozporządzeń. To bardzo istotne dla naszej branży.
Wszystko to oznacza ogrom pracy dla członków Komisji.
Jacek Marcinkowski: Rekrutacja członków do Komisji Branżowej Rzemiosł Spożywczych jest wciąż otwarta. Zapraszamy do desygnowania przedstawicieli branży spożywczej z cechów, stowarzyszeń branżowych, przedsiębiorców, którzy chcieliby mieć bezpośredni wpływ na kształtowanie rynku i prawa. Biuro mieści się w Warszawie, zapraszamy do kontaktu z Iwoną Porczak. Propozycje problemów, którymi ma się zająć Komisja, prosimy kierować na adres: Iwony Porczak, dyrektor zespołu prasowego, informacji i promocji, opiekunki Komisji z ramienia ZRP. Adres e-mail: porczak@zrp.pl lub do Anny Jaworskiej-Metzner: jaworska@zrp.pl. Zapraszamy i zachęcamy do udziału w pracach komisji.
Bardzo dziękuję za rozmowę i gratuluje wyboru na szefa Komisji.
rozmawiała: Marzena Rutkowska-Kalisz
Wywiad ukazał się w czasopiśmie "Wielkopolski Rzemieślnik", nr 4/2016, lipiec, s. 9-10