...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Cele Ogólnopolskiej Komisji Rzemiosł Spożywczych. Rozmowa z przewodniczącym Jackiem Marcinkowskim

Ogólnopolska Komisja Branżowa Rzemiosł Spożywczych stała się faktem. O zadaniach nowego organu, o potrzebie wsparcia przedstawicieli wszystkich branż spożywczych, zgłaszania problemów branżowych i trwającej rekrutacji członków do Komisji – opowiada przewodniczący Komisji Jacek Marcinkowski.

Marzena Rutkowska-Kalisz: Powołanie tej komisji to z pewnością spory sukces Poznaniaków... ale i zobowiązanie do trudnej pracy.

Jacek Marcinkowski: Tak, jest to sukces i uznanie dla Poznania bo przedstawiciele naszej Izby, która przypomnijmy była inicjatorem powołania takiej komisji objęli w niej bardzo ważne funkcje.

Tu się wtrącę... Przewodniczącym został Jacek Marcinkowsk.

Jacek Marcinkowski: Rzeczywiście przypadł mi zaszczyt szefowania tej Komisji, a jej sekretarzem został też poznaniak czyli Hieronim Jurga. Do Warszawy na to spotkanie założycielskie przyjechali z całej Polski przedstawiciele wszystkich branż spożywczych: cukiernicy, piekarze, wędliniarze, kucharze... Do współpracy zaprosiliśmy wszystkie Izby i cechy branżowe. Najważniejsze, że zaczęliśmy oficjalnie działać. Teraz musimy wytyczyć cele – zarówno te dalekosiężne, jak i te do realizacji w najbliższych miesiącach. Więcej szczegółów ustalimy z pewnością w czasie drugiego spotkania, którego termin wyznaczyliśmy na wrzesień, w czasie Targów Polarga. Do tego czasu członkowie Komisji mają się zastanowić, czym będą się chcieli zajmować, tak by jesienią precyzyjnie określić, jakimi problemami będziemy się zajmować.

A jaką najważniejszą rolę wyznaczyła sobie Komisja?

Jacek Marcinkowski: Komisja będzie ściśle współpracować z zarządem Związku Rzemiosła Polskiego. A chcemy się zajmować problemami nurtującymi spożywców, ale szukać również rozwiązań kłopotów całej braci rzemieślniczej. Niezwykle ważny jest temat szkolnictwa zawodowego – szczególnie w kontekście przewidywanych zmian systemu nauczania. A sądzimy, że wnioski wypracowane przez naszą komisję mogą być przydatne także i dla innych branż. Każdy właściciel firmy narzeka na brak stabilności uregulowań prawnych, konieczność dostosowywania przepisów do dyrektyw unijnych i problemy związane z rynkiem pracy i wiele innych. Chcemy szukać rozwiązań korzystnych dla naszej  specyficznej branży. Przykładem może być chociażby problem ze znalezieniem wykwalifikowanych sprzedawców – właściciele sklepów wędliniarskich doskonale wiedzą, jak trudno jest zatrudnić prawdziwego doradcę klienta, a nie jedynie podawacza towaru. To jeden z wielu przykładów. Ważna jest też promocja – chcemy promować produkty z oznaczeniami unijnymi. Będziemy współpracować z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W planach są konferencje, spotkania z decydentami i wiele imprez promujących zawody rzemieślnicze. Wszystko to oznacza ogrom pracy dla członków Komisji. Dziś w dobie Internetu możemy bardzo łatwo kontaktować się i co najważniejsze „z pierwszej ręki” przekazywać najnowsze informacje i konsultować projekty przepisów czy rozporządzeń. To bardzo istotne dla naszej branży.

Wszystko to oznacza ogrom pracy dla członków Komisji.

Jacek Marcinkowski: Rekrutacja członków do Komisji Branżowej Rzemiosł Spożywczych jest wciąż otwarta. Zapraszamy do desygnowania przedstawicieli branży spożywczej z cechów, stowarzyszeń branżowych, przedsiębiorców, którzy chcieliby mieć bezpośredni wpływ na kształtowanie rynku i prawa. Biuro mieści się w Warszawie, zapraszamy do kontaktu z Iwoną Porczak. Propozycje problemów, którymi ma się zająć Komisja, prosimy kierować na adres: Iwony Porczak, dyrektor zespołu prasowego, informacji i promocji, opiekunki Komisji z ramienia ZRP. Adres e-mail: porczak@zrp.pl lub do Anny Jaworskiej-Metzner: jaworska@zrp.pl. Zapraszamy i zachęcamy do udziału w pracach komisji.

Bardzo dziękuję za rozmowę i gratuluje wyboru na szefa Komisji.

rozmawiała: Marzena Rutkowska-Kalisz

Wywiad ukazał się w czasopiśmie "Wielkopolski Rzemieślnik", nr 4/2016, lipiec, s. 9-10


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji