...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Co napisał główny inspektor JHARS do redaktora naczelnego "Faktu"

20 kwietnia na stronie IJHARS opublikowano list Stanisława Kowalczyka, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do naczelnego "Faktu". Kowalczyk odnosi się w nim do artykułu, który "podaje nieprawdziwe informacje", powołując się na jego słowa.

Na łamach „Faktu” z dn. 18 kwietnia 2012 r. ukazał się artykuł Pani Weroniki Henszel „Fałszywa sól mogła nas truć!”. W artykule tym zostały podane nieprawdziwe informacje wprowadzające Czytelnika w błąd:

1. Informuję, że nigdy nie składałem oświadczenia w sprawie nielegalnego wprowadzania do obrotu soli technicznej jako soli spożywczej.

2. Nie udzieliłem wywiadu dziennikarzowi „Faktu”, więc bezpodstawne i nieuzasadnione jest używanie w artykule sformułowań: „(…) mówi Stanisław Kowalczyk” sugerujących jakoby odbyła się moja rozmowa z dziennikarzem „Faktu”.

3. Nigdy nie podważałem opinii ekspertów z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego i Państwowego Zakładu Higieny w sprawie jakości zdrowotnej soli wypadowej.

4. W piśmie skierowanym do Głównego Inspektora Sanitarnego zaznaczyłem tylko, że w związku z tym, że w Polsce dzienne spożycie soli na osobę jest zbyt wysokie w stosunku do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, w chwili obecnej nie można jednoznacznie stwierdzić, czy kumulacja związków chemicznych stanowiących zanieczyszczenia soli wypadowej (poprzez spożywanie ich przez dłuższy okres) nie stanowi zagrożenia zdrowotnego dla ludzi. Moją intencją było podkreślenie, że skuteczna ochrona rynku przed produktami o niewłaściwej jakości handlowej, zafałszowanymi, zanieczyszczonymi czy też o niewłaściwej jakości zdrowotnej wymaga współdziałania wszystkich Inspekcji działających w obszarze kontroli żywności.

5. Jednocześnie pragnę poinformować, że z kontroli przeprowadzanych przez IJHARS wynika, że jakość handlowa polskiej żywności jest dobra, a nawet wyższa niż w innych krajach. Przedstawianie polskiego sektora spożywczego tylko przez pryzmat nieuczciwych producentów fałszujących żywność jest nieuzasadnione i naganne.
 
Stanisław Kowalczyk
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

źródło: www.ijhar-s.gov.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji