...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Wygoda dobrze opakowana

Konsumenci wyrobów cukierniczych są od wielu lat dość mocno podzieleni. Wśród nich wyróżniamy dwie grupy. Pierwsza to osoby, które kupują gotowe ciasta pakowane. Druga - konsumenci kupujący tego typu produkty jedynie w cukierniach.

Ten podział przez ostatnie lata był bardzo mocno widoczny. Obecnie jednak widać wyraźnie, że te nierównomierne proporcje zmieniają się na korzyść tej pierwszej grupy.

Jakość i walory smakowe pakowanych wyrobów cukierniczych zdecydowanie poprawiły się na przestrzeni ostatnich lat. Dziś producenci pakowanych ciast oferują wysoką jakość, bezpieczeństwo a przede wszystkim smak, który nie ustępuje niczym babcinym wypiekom, która pamiętamy.

 

Zmieniają się także tempo życia i przyzwyczajenia Polaków. Dzisiaj produkty typu „grab and go” to coraz częściej standardowe wyposażenie niejednej domowej kuchni zapracowanej pani domu. Łatwiej i szybciej jest przecież podać coś smacznego i sprawdzonego niż stresować się liczbą potrzebnych do zakupienia składników na ciasto. Nie wspominając już o wygospodarowaniu chwili, by je przygotować, upiec i po prostu podać. Bo tej zawsze brakuje. Ale czy tylko brak czasu jest głównym powodem wyboru takiego produktu ze sklepowej półki?

Świeżość na dłużej
Według badań GfK Polonia z 2013 r. rynek cukierniczych wyrobów piekarniczych wart był 2,6 mld złotych. W przeliczeniu na ilość zakupionych artykułów daje to liczbę 147 tys. ton tego typu produktów, czyli ok. 11 kg na każdą rodzinę. Tradycja i kultura spożywania wszelkiego rodzaju ciast jest w Polsce bardzo silna i na przestrzeni lat widać, że ta liczba rośnie. Zmienia się także świadomość konsumentów, którzy poza wygodą i korzystną ceną zwracają uwagę na skład tychże produktów. Pakowanie musi zapewnić przedłużony termin przydatności ale dobrze jeśli ten uzyskiwany jest bez użycia substancji konserwujących. Technologia „Clean Room” i wysoki reżim higieniczny stosowane przez producentów pozwalają na odpowiednie zabezpieczenie produktu bez uszczerbku dla jego walorów smakowych.

Takie ciasto można otworzyć w dowolnej chwili, sprawdzi się praktycznie w każdej okazji: na imieninach, na podwieczorek, a nawet na większe rodzinne święta – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia. – Ważnym aspektem dla konsumentów jest „domowość” produktów. Im bardziej przywołują one zapamiętane tradycje, tym lepiej. Takim ciastem są zdecydowanie nasze Ciasta drożdżowe. Pakowane w sterylnym środowisku na długo zachowują swój smak i świeżość.

 

Szybkie tempo życia
Współczesny konsument żyje chwilą. Ale nie taką, którą może w spokoju kontemplować w zaciszu własnego domu. Żyje szybko, nie mając zwyczajnie czasu na to, by usiąść w miejscu. Nie wspominając już o wypełnieniu wszystkich obowiązków domowych, w tym o przygotowaniu posiłków dla całej rodziny. Ten chroniczny brak czasu potwierdzają zresztą wyniki badań przeprowadzonych przez firmę badawczą Mintel. 65% naszych rodaków nie ma czasu zjeść rano śniadania, co dopiero przygotować posiłku dla bliskich. Ratunkiem w tej sytuacji są gotowe produkty spożywcze – coraz częściej podstawa wyposażenia domowej spiżarni. – A już z pewnością świetna pomoc w sytuacjach kryzysowych, takich jak odwiedziny niezapowiedzianych gości – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Dlatego też kupujemy te produkty na zapas, na tak zwany wszelki wypadek – by nie dać się zaskoczyć takim sytuacjom.



Nie umiesz piec? Nie szkodzi!
Wreszcie ostatnia przyczyna wyboru gotowych wyrobów piekarniczych: brak umiejętności. Nie każdy przecież potrafi, a co ważniejsze – lubi spędzać czas w kuchni przy nagrzanym piekarniku w nerwowej niepewności, czy tym razem ciasto się uda. A jak jeszcze weźmie się pod uwagę fakt, ile naczyń po przygotowaniu takiego deseru trzeba pomyć, to tym bardziej odechciewa się cokolwiek robić. Zaś ciasto wyjęte z opakowania wystarczy położyć na talerzu i mamy gotowy poczęstunek w kilka sekund. Nie wliczając w to rzecz jasna czasu poświęconego na zrobienie jeszcze kawy. – Oszczędzamy w ten sposób nie tylko czas, ale przede wszystkim zapobiegamy marnotrawieniu żywności – mówi ekspert Dan Cake. – Mając w zapasie kilka gotowych ciast, łatwiej przewidzieć, ile ich opakowań musimy otworzyć, by poczęstować konkretną liczbę gości. I mamy gotowy posiłek, którego smak i konsystencja niczym nie odbiega od własnoręcznie przygotowanego ciasta.



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji