Uczennice cukiernictwa z Lublina znalazły się w dziesiątce najlepszych z całego świata. W styczniu 2017 r. powalczą
o podium w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Rimini!
Podobne artykuły
Rzemiosło do lamusa?Jubileuszowa edycja Turnieju z AmbasadoremZaskakujące eliminacje w WielkopolsceW lutym 2016 r. na Expo Sweet Agata Wolfram wspólnie z Aleksym Zgierskim wywalczyli zwycięstwo w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Ta wygrana uczniów Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie była przepustką do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Rimini, które odbędą się 21 stycznia 2017 r. Z przyczyn niezależnych Aleksy nie jedzie do Włoch, a Agacie Wolfram partnerować będzie Renata Buczek. Póki co trwają przygotowania do konkursu. Młodym adeptkom pomaga w tym zadaniu ich opiekun, nauczyciel lubelskiej szkoły i właściciel Cukierni Staropolska Tomasz Machoń, który sam podkreśla, że konkurs jest bardzo wymagający, a czasu pozostało niewiele. Do zadań konkursowych należy przygotować dwa eksponaty: jeden z karmelu, drugi z czekolady, a ponadto deser na talerzu oraz w szkle, lody, praliny oraz kilka rodzajów ciast. Na wszystko będzie zaledwie dwa dni po przyjeździe na miejsce.
To, co brzmi jak ogromne wyzwanie, stanowi raczej powód do ekscytacji uczestniczek. Obie od dzieciństwa interesują się słodkościami, a cukiernictwo póki co jest dla nich przede wszystkim pasją. Choć talentu i zapału im nie brakuje, wciąż za mało mają środków finansowych, by udział w konkursie był rzeczywiście możliwy.
Dzięki pomocy firm i przedsiębiorców udało się zgromadzić część funduszy, brakuje nadal ok. 20 tys. zł na pokrycie wszystkich kosztów udziału w mistrzostwach. Sponsorzy mogą się skontaktować z sekretariatem szkoły pod nr. tel. 81 442 19 20 lub 607 312 852.