Bogactwo pieczywa rzemieślniczego, warsztaty formowania chałek i chleba dla dzieci oraz dorosłych, promocja zdrowego odżywiania – te i inne atrakcje złożą się na wydarzenie „Bliżej natury – zdrowe pieczywo od małego do dorosłego”. Projekt SRP RP odbędzie się 2-4 grudnia br. w Poznaniu, w ramach Cavaliady.
Podobne artykuły
Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w WiedniuBliżej natury, bliżej zdrowia, bliżej CHLEBANajnowsza odsłona kampanii reklamowej Lidl z udziałem piekarni Nowel– To już trzecia edycja wydarzenia „Bliżej natury – zdrowe pieczywo od małego do dorosłego”, które Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP (przyp. red. SRP RP) realizuje dzięki dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetwórców Zbożowych. Celem projektu jest promowanie zdrowego żywienia, w którym ważne miejsce zajmuje pieczywo, a zwłaszcza te wytwarzane rzemieślniczymi metodami. Zależało nam również na zaprezentowaniu zawodu piekarza, jego specyfiki i trudu pracy – mówi koordynatorka projektu Katarzyna Mojzykiewicz ze SRP RP.
Wydarzenie odbędzie się 2-4 grudnia, podczas targów jeździectwa Cavaliada, w specjalnej strefie piekarskiej. To tutaj oprócz ekspozycji różnych gatunków pieczywa (wypiekanego tradycyjnymi metodami) i ich degustacji będzie funkcjonowała Piekarnia Młodego Jeźdźca.
– Poprzez zabawę w piekarza dzieci dowiedzą się o tajnikach pracy w piekarni i sposobach naturalnego wypieku chleba. Chodzi o to, by najmłodsi mogli się przekonać, jak pachnie i smakuje chleb przygotowany zgodnie ze sztuką piekarską. Przekażemy im również podstawowe informacje na temat wartości odżywczych produktów zbożowych i odżywiania się – zapowiada koordynatorka, znana z organizacji m.in. Minipiekarni podczas Smaków Regionów czy Forum Piekarskiego na Polagrze Tech.
Ciekawostką będzie „galeria piekarska”. W roli „eksponatów” zaprezentują się: naturalny kwas chlebowy, różne rodzaje mąk i nasion, które wzbogacają piekarskie produkty.
Miejsce: Cavaliada Poznań, pawilon nr 8, Międzynarodowe Targi Poznańskie
Termin: 2-4 grudnia 2016 r.