autor: Andrzej Nowak, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 przy Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
opiekun: mgr Aleksandra Katana-Pietraszko
RECEPTURA
Składniki
Ciasto
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 żółtek
1 całe jajko
Masa makowa
2,5 szklanki maku
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 kostka masła
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
Sposób wykonania
Ciasto
Przesianą mąkę wsypać na miskę, dodać cukier i roztopioną margarynę, wymieszać dokładnie. Następnie dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, jajko i żółtka, wszystko dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa
Mak sparzyć gorącą wodą. Następnie odcedzić i zmielić w maszynce dwa razy. Do maku dodać cukier, roztopioną kostkę masła, całe jajka i bakalie. Razem wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Z białek, które zostały ubić pianę i posmarować te prostokąty. Następnie nałożyć masę makową i również posmarować pianą z białek. Zwinąć w roladę i przełożyć na przygotowany wcześniej posmarowany pergamin. Makowiec przenieść na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180oC.