...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Mikołajkowa pychotka

autor: Magdalena Ptak, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok

RECEPTURA

Ciasto
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Krem bita śmietana
1l śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
10g żelatyny
10g żelatyny

Krem budyniowy
4 łyżki Cappuccino
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5l mleka
6 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
200g masła
5 żółtek

Dekoracja
śnieżynki z masy cukrowej
0,50 kg masy cukrowej białej
barwniki spożywcze: czarny i czerwony



Sposób przygotowania
Ciasto
1. Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodawać stopniowo cukier, utrwalając pianę.
3. Następnie dodawać pojedynczo żółtka - całość delikatnie mieszać.
3. Na końcu dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Całość delikatnie połączyć i wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
5. Piec w nagrzanym do 180oC w piekarniku około 30 minut .
6. Gotowy biszkopt ostudzić i podzielić na dwie części, a następnie na pół.

Krem budyniowy
1. Zagotować 0,3 mleka.
2. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru.
3. Wlać do gotującego się mleka i całość energicznie wymieszać, a następnie ostudzić.
4. Masło utrzeć, połączyć z żółtkami, a następnie zimnym kremem budyniowym.
5. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.

Krem: bita śmietanka
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
2. Śmietanę ubić na puszystą masę, na sam koniec dodać cukier puder.
3. Gdy masa uzyska stabilną konsystencję wlać do niej tężącą żelatynę.
4. Wstawić do lodówki na 10 minut, a następnie wyłożyć na wierzch i boki biszkoptu.
5. Częścią kremu wykończyć powierzchnię ciasta tworząc puszysty śnieg.
6. Masę cukrową podzielić na porcję 20 dag (zagnieść z czerwonym barwnikiem), 20 dag ( zagnieść z czarnym barwnikiem) oraz 10 dag (pozostawić białe).
7. Wykonać dolną część stroju Mikołaja – tj. brzuch, pas, spodnie i buty. Umocować figurkę zanurzając ją w kremie z bitej śmietanki.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji