...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Radziwiłłówki "klepnięte". Od 2017 r. do szkół wejdą zdrowsze wersje drożdżówek

Nową recepturę zdrowszej drożdżówki opracowała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej, działająca przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Efekt jej prac przedstawiono 20 grudnia br. na specjalnej konferencji w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kilka słów przypomnienia: 26 lipca br. minister zdrowia Konstanty Radziwiłł podpisał nowe rozporządzenie w sprawie środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży uczniom na terenie placówek oświatowych. Po rygorystycznych przepisach poprzedniego rządu nowe rozporządzenie dopuściło do sprzedaży każdy rodzaj pieczywa, w tym cukiernicze i półcukiernicze (z wyjątkiem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego i pączków). W ten sposób do szkół wróciły drożdżówki, ale tylko te, które miały obniżoną zawartość tłuszczu i cukru (maks. 15 g w 100 g). Już wówczas "odchudzone" drożdżówki nazwano Radziwiłłówkami, na cześć ministra zdrowia.

20 grudnia br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprezentowano nową drożdżówkę. Skład Radziwiłłówek jest zgodny z najnowszym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. dopuszczającym stosowanie ograniczonej ilości cukru w produktach sprzedawanych w szkołach. Będzie zawierała poniżej 15 g cukru, 10 g tłuszczu oraz 1,2 g soli w 100 gramach produktu. Receptura jest zgodna z tzw. czystą etykietą. - Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), nowej klasy produktów dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie - czytamy na stronie MRiRW.

fot. www.minrol.gov.pl

Radziwiłłówka będzie produkowana w oparciu o dwa składniki: opracowany przez SGGW koncentrat wytwarzany przez AKO S.A. z Bydgoszczy oraz nadzienie („frużeladę”) o smakach m.in. jagoda-winogrono i jabłko-winogrono produkowane przez firmę Zentis z Siedlec. Dystrybucją drożdżówek zajmie się AKO S.A., która współpracuje z 6 tys. piekarni w całej Polsce. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodę na używanie znaku Radziwiłłówka uzyskają piekarnie, które zobowiążą się do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznej dla procesu produkcyjnego.

Oprócz szkolnych sklepików i stołówek ma ona trafić do sprzedaży w sieciach detalicznych.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji