O integracji młodzieży polsko-norweskiej, warsztatach biznesowych dotyczących turystyki oraz wspólnym poznawaniu kultury i smaków Lubelszczyzny. Zapraszamy do relacji ze styczniowej wizyty norweskich uczniów w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Vetterów w Lublinie.
Podobne artykuły
Rzemiosło do lamusa?Dzień Chleba w łódzkim SpożywczakuNowe zawody jako odpowiedź na potrzeby rynku pracyW zimowym krajobrazie Lubelszczyzny w dniach 7-14 styczeń 2017 r. Zespół Szkół Ekonomicznych im. Vetterów w Lublinie przyjęła grupę norweskich uczniów ze szkoły Porsgrunn Videregaende Skole w Norwegii, w ramach projektu Erasmus + Partnerstwo strategiczne – współpraca szkół – akcja KA 219 pt. „Umacniajmy się przez przedsiębiorczość i turystykę” (Let's strengthen each other through entrepreneurship and tourism). Celem projektu współrealizowanego z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego jest rozwijanie kompetencji zawodowych, promowanie Lubelszczyzny, rozwój turystyki przyjazdowej, co jest mocnym atutem regionu lubelskiego.
Nauka poprzez wspólna pracę to motto, które towarzyszyło nam w trakcie warsztatów praktycznych. Norwescy Goście zachwyceni byli naszymi regionalnymi potrawami, które wspólnie przygotowaliśmy. Oczywiście nie mogło zabraknąć naszego Cebularza Lubelskiego CHOG, który przygotowaliśmy pod czujnym okiem Elżbiety Wójcik – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Oddział Lubelski. Wspólne gotowanie kaszy jaglanej z musem malinowym, jak również lepienie pierogów lubelskich – to wspaniała wymiana doświadczeń kulinarnych, jak również tradycji i historii Lublina.
Oczywiście kulinarne inspiracje były motywem spotkania w Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie Goście po raz pierwszy w życiu zobaczyli podwaliny naszej regionalnej tradycji, której towarzyszyła wspólna degustacja potraw. Młodzież uczestniczyła w zajęciach edukacyjnych pt. „Ginące zawody i umiejętności, rękodzieło artystyczne w Muzeum Wsi Lubelskiej”. W ramach zajęć odbyły się warsztaty z pisania ikon, wyrobu kwiatów papierowych oraz lekcja muzealna z obróbki lnu z pokazami kręcenia postronków, snucia nici i tkania płótna lnianego.
Oczywiście nie mogło też zabraknąć atrakcji z Roztocza, gdzie odbyły się wycieczki i wspólne przejażdżki końmi, zakończone smakowanie wspólnie upieczonej szarlotki w Zagrodzie Roztocze.
Cała wizyta to nie tylko produkty tradycyjne, ale pokazanie możliwości turystycznych naszego regionu, w tym Zamku Lubelskiego ze wspaniała Kaplicą Trójcy Świętej wpisaną na Listę Dziedzictwa Światowego UNESCO, Lubelskie Stare Miasto, Muzeum Martyrologii na Majdanku, Lubelską Katedrę oraz wspaniały Zamość nazwany Perłą Renesansu.
Głównym celem wizyty była integracja młodzieży obu państw poprzez wspólne warsztaty organizowane w Zespole Szkół Ekonomicznych im. A. i J. Vetterów w Lublinie. Warsztaty obejmowały: techniki biznesowe w turystyce, modele przedsiębiorczości, przygotowanie biznesplanu z możliwością założenia biura turystycznego na podstawie wypracowanych metod, przygotowanie ofert turystycznych na podstawie odwiedzonych miejsc oraz obsługi specjalistycznego programu komputerowego Amadeus wykorzystywanego w branży turystycznej.
W trakcie wspólnego pobytu młodzież z obu krajów mogła podziwiać nie tylko smaki kuchni polskiej, ale także aranżację wnętrz, m.in. w restauracji Sielsko Anielsko cenionej za oryginalny wystrój, znanej z tradycyjnych regionalnych receptur, gdzie dania serwowane są na glinianych, ręcznie robionych talerzach.
Wizyta młodych ludzi z kraju o odmiennych tradycjach regionalnych i turystycznych została bardzo wysoko oceniona w ankiecie - podkreślono unikatowość kuchni regionalnej, jak również niesamowitą gościnność gospodarzy z ZSE im. Vetterów.
Rewizyta odbędzie się już 11-18 marca 2017 r. w Porsgrunn, region Telemark.