autor: Piotr Mielczarek – mistrz w zawodzie kucharza, szef kuchni w Restauracji Kantyna w Poznaniu
Chleb w naszej restauracji to podstawowy produkt do zup i sałatek, który świetnie podkreśla ich smak. Aromat i jakość samego pieczywa – wypiekanego na naturalnych surowcach, bez zbędnej chemii – doceniają goście restauracji, którzy bardzo często kupują nasze wypieki do domu. Moje ulubione pieczywo to chleb orkiszowy z miodem spadziowym, a najbardziej lubię go za to, że jest prosty… ale jak wiadomo, w kuchni wszystko jest proste, jeżeli zna się podstawy.
RECEPTURA
Składniki
1 kg mąki orkiszowej
700 g wody
50 g miodu spadziowego
50 g oleju
25 g soli
25 g świeżych drożdży
W wysokiej misce wymieszać wodę, drożdże, olej i miód spadziowy tak, aby wszystkie składniki rozpuściły się i dokładnie połączyły. Dodać mąkę, sól i jeszcze raz wymieszać. Ciasto należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Podzielić na dwie równe części i uformować z nich bochenki. Przełożyć do foremek lub koszyków wiklinowych i odłożyć na około 1-1,5 godz. Gotowe chleby wypiekać w temperaturze 190oC przez około 50 min. Po wypieku studzić na kratce. Wystudzony chleb najlepiej przechowywać w lnianej ściereczce lub szczelnym pojemniku.