...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , troche inna cukiernia, materiał promocyjny

Sorbet z pokrzywy i mięty

autorka: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Dlaczego lody z pokrzyw? Bo są zdrowe i nieprzeciętne w smaku, a już od maja jest  ich pod dostatkiem - wtedy zaczyna się sezon na młode pokrzywy, z których najlepiej przygotować orzeźwiający sorbet. Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z jedzeniem chwastów i macie obawy przed parzącą pokrzywą, zmiksujcie ją tylko z sokiem jabłkowym, odcedźcie i dopiero taki sok połączcie z resztą składników.


Składniki
1 banan
1 garść młodych listków pokrzyw ,z samego czubka roślin
1 mała garść listków szpinaku ,(dla głębszego koloru)
kilka listków mięty
1,5 szklanki tłoczonego soku ,jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ewentualnie trochę ulubionego „słodzidła”



Liście umyć. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zmiksować z sokiem jabłkowym i resztą składników. Schłodzić i przelać do maszyny do lodów lub do foremek na lody.

Receptura pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż ,pt. „Pyszne chwasty”.

 

Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 9 lat prowadzi bloga „Trochę inna Cukiernia”, stworzyła wirtualny Klub Kwiatożerców, autorka książek kulinarnych: „Różane przepisy” (2017), „Jadalne kwiaty” (2016), „Pyszne chwasty” (2014), „Słodki sposób na alergię” (2015) oraz „Kwiatowa uczta” (2012).
Łącznie opublikowała ponad 1000 przepisów, w których nie brakuje pomysłów na desery i słodkie wypieki. Nawet w pracy na Wydziale Lekarskim Krakowskiej Akademii im. A. Frycza Modrzewskiego bada wpływ kwiatów na stabilność genetyczną człowieka.







Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Trochę Inna Cukiernia

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji