Jeszcze więcej kategorii do wyboru, nowy temat dla młodych sugarcrafterów – poznaj szczegóły konkursu i zgłoś się już teraz! Może właśnie twój tort zdobędzie tytuł The Best of Cake Festival Poland 2017!
Podobne artykuły
Cake Festival Poland 2017 zachwycił jeszcze mocniej„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Zapisy do II edycji Cake Festival ruszyły. Zanim dołączycie do grona uczestników, zapoznajcie się z regulaminem oraz opisem poszczególnych kategorii, zwłaszcza że tu nastąpiły zmiany. Kategoria figurka została podzielona na dwie oddzielne, w zależności od wielkości eksponatu. Również miłośnicy cukrowej florystyki mogą wziąć udział w aż dwóch kategoriach – odrębnie oceniane będą kwiaty botaniczne oraz fantazyjne, polecane początkującym. Jest też ułatwienie w kategorii babeczki, tym razem komisja nie będzie oceniała ich smaku, a jedynie wygląd. Zmiany czekają ponadto w kategorii dedykowanej młodym adeptom dekorowania tortów. Pojawił się również nowy temat dla ich prac – ulubiona książka lub film. Z całą pewnością daje on duże pole do popisu dzieciom (do 9 lat) i młodzieży (10-12 oraz 13-16 lat).
Cake Festival Poland
W sumie sugarcrafterzy mają do wyboru aż 10 różnych kategorii!
1. Tort weselny
Tort może być wykonany w dowolnym stylu i technice. Korpus musi być wykonany na atrapie, jednak należy brać pod uwagę, że musi być zbudowany, jakby był z normalnego ciasta (np. w sytuacji gdy górne piętro ma większą średnicę niż dolne, muszą zostać zastosowane przekładki, kwiaty cukrowe na drutach muszą być zabezpieczone przed kontaktem z tortem). Praca musi składać się z 3 lub więcej widocznych pięter i mieścić na podstawie o wymiarach maksymalnych 40 x 40 cm lub 40 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości.
Dozwolone: masa cukrowa, czekolada, lukier królewski oraz wszelkie jadalne masy do obłożenia tortu, wafer paper, karmel/izomalt. Kwiaty cukrowe na drucikach, taśmy florystyczne, pręciki, z zaznaczeniem, że kwiaty nie mogą być wbite bezpośrednio w tort, chyba że zostaną użyte „osłonki”. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki. Zakazane: żywe kwiaty, wszelkie niejadalne dekoracje typu plastikowe koraliki, piórka, wstążki, taśmy biżuteryjne, niejadalne barwniki.
2. Mały element dekoracyjny (figurka)
Dekoracja i tematyka dowolna. Praca musi mieścić się na podstawie
o wymiarach maksymalnych 30 x 30 cm lub 30 cm średnicy. Maksymalna wysokość dekoracji to 30 cm, nie może przekraczać granicy podstawy. Sposób prezentacji dowolny. Organizator nie zapewnia podstawy.
Dozwolone: masa cukrowa, czekolada, karmel/izomalt, wafer paper, lukier królewski. Do usztywnienia mogą być użyte: wykałaczki, drewniane patyczki do szaszłyków, druty nierdzewne, ale nie mogą być widoczne. Wyjątkiem są druty florystyczne użyte wyłącznie do kwiatów, które są uzupełnieniem dekoracji. Jako wypełnienie można zastosować atrapę styropianową, jednak ta również nie może być widoczna. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje, z wyłączeniem drobnych elementów poprawiających stabilność, niejadalne barwniki.
3. Duży element dekoracyjny (figurka)
Dekoracja i tematyka dowolna. Praca wykonana na podstawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Nie ma ograniczeń wysokości. Maksymalna objętość eksponatu to 50 cm – elementy dekoracji mogą wykraczać poza ramy podstawy, nie więcej jednak niż po 7,5 cm z każdej strony. Sposób prezentacji dowolny. Organizator nie zapewnia podstawy.
Dozwolone: masa cukrowa, czekolada, karmel/izomalt, wafer paper, lukier królewski. Do usztywnienia mogą być użyte: wykałaczki, drewniane patyczki do szaszłyków, druty nierdzewne (nie mogą one być widoczne). Wyjątkiem są druty florystyczne użyte wyłącznie do kwiatów, które są uzupełnieniem dekoracji. Jako wypełnienie można zastosować atrapę styropianową, jednak również nie może być widoczna. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje, z wyłączeniem drobnych elementów poprawiających stabilność, niejadalne barwniki.
4. Tort 3D
Tort w całości musi być wykonany z ciasta i jadalnych mas. Ciasto i kremy/masy muszą być bezpieczne do przechowywania poza warunkami chłodniczymi. Cały tort musi odwzorowywać dowolny obiekt 3D (np. postać, pojazd, forma abstrakcyjna), dozwolone są niewielkie dekoracje, ale nie mogą one przyciągać uwagi bardziej niż sam tort. Ciasto może zostać przekrojone przez sędziów w celu sprawdzenia zgodności z regulaminem. Pomocne będzie dołączenie dokumentacji z tworzenia eksponatu, którą należy umieścić przy pracy (koperta ze zdjęciami, ewentualny opis procesu powstawania). Dopuszczone jest użycie innego jadalnego wypełnienia niż ciasto (np. RCT – ryż z piankami), jednak nie może ono stanowić więcej niż 30% całości. Eksponat musi się zmieścić na podstawie o maksymalnych wymiarach 50 x 50 cm lub 50 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości.
Dozwolone: stelaże, np. do tortów antygrawitacyjnych, prze-kładki i drewniane/bambusowe/plastikowe wsporniki przeznaczone do kontaktu z żywnością, podtrzymujące wyższe konstrukcje. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje (wstążki,plastikowe koraliki, piórka itp.), niejadalne barwniki, druty, pręciki, taśmy florystyczne, żywe kwiaty.
5. Tort okolicznościowy
Tort wykonany na atrapie styropianowej o dowolnej tematyce, z dowolnej okazji (urodziny, chrzest, podarunek itp.). Na torcie musi znajdować się napis nawiązujący do okazji, jednak nie może być on umieszczony na podstawce. Dekoracja dowolna. Tort musi się zmieścić na podstawie o wymiarach maksymalnych 30 x 30 cm lub 30 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości i ilości pięter.
Dozwolone: wszelkie jadalne masy do obkładania tortów, czekolada, lukier królewski, karmel/izomalt. Kwiaty cukrowe na drucikach, taśmy florystyczne, pręciki z zaznaczeniem, że kwiaty nie mogą być wbite bezpośrednio w tort, chyba że zostaną użyte „osłonki”. Dekoracje na drucikach, które również muszą być zabezpieczone przed kontaktem z tortem. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: niejadalne elementy dekoracyjne, żywe kwiaty, wstążki (z wyłączeniem wstążki ozdobnej na podkładce), koraliki, piórka itp., niejadalne barwniki.
6. Babeczki
Zestaw 12 babeczek z dekoracją o dowolnej tematyce. Wszystkie muszą wskazywać na jedną tematykę, jednak nie muszą być identyczne. Cały zestaw musi się zmieścić na podstawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Sposób ekspozycji dowolny. Nie ma ograniczeń wysokości. Babeczki nie będą oceniane pod względem smaku.
Dozwolone: papierowe lub aluminiowe papilotki i owijki, jadalne masy cukrowe do dekoracji, czekolada, lukier królewski, karmel/izomalt. Kwiaty cukrowe bez drutów, taśm florystycznych i pręcików.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje, druty, pręciki, koraliki, wstążki, żywe kwiaty, niejadalne barwniki.
7. Ciastka
Zestaw 12 ciastek z dekoracją o dowolnej tematyce. Ciasteczka muszą być w całości jadalne – sędziowie zastrzegają prawo do degustacji. Nie muszą być identyczne, choć wszystkie muszą być wykonane w jednej stylistyce. Całość musi zmieścić się na podstawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Sposób ekspozycji dowolny, wysokość ekspozycji dowolna.
Dozwolone: stojaczki ekspozycyjne, talerzyki, patery, wszelkie jadalne media do dekoracji (masa cukrowa, lukier królewski, wafer paper itp.), kwiaty cukrowe bez drutów, taśm i pręcików.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje oraz barwniki, druty, taśmy florystyczne, pręciki, żywe kwiaty.
8. Kwiaty botaniczne
Bukiet kwiatów składający się z minimum 3 rodzajów różnych kwiatów i przedstawiający minimum 3 etapy rozwoju rośliny (np. pączek, etap kwitnienia, pełen rozkwit, owoc), razem z łodygami i liśćmi. Ekspozycja musi zmieścić się w polu
o wymiarach 35 x 35 cm, dopuszczalne przedstawienie w wazonie. Obok eksponatu powinna znajdować się plakietka z nazwami kwiatów.
Dozwolone: druty, taśmy florystyczne, pręciki, wszelkie jadalne masy i media. Do ekspozycji mogą zostać użyte wazony, wazy lub inne naczynia szklane czy plastikowe.
Zakazane: niejadalne dekoracje typu koraliki, wstążki, piórka z wyłączeniem waz, w których bukiety będą prezentowane, niejadalne barwniki.
9. Kwiaty fantazyjne
Bukiet/kompozycja kwiatów fantazyjnych, niebotanicz nych, wykonanych z dowolnego jadalnego medium – masa cukrowa, izomalt, wafer paper, żelatyna itp. Ekspozycja musi zmieścić się na podstawie o maksymalnych wymiarach 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Nie ma ograniczeń wysokości. Sposób ekspozycji dowolny. Do dekoracji mogą zostać użyte inne elementy z jadalnych mas (np. figurki), jednak nie mogą one stanowić głównego tematu pracy.
Dozwolone: wszelkie jadalne media, druty florystyczne, pręciki, taśmy florystyczne. Do ekspozycji mogą zostać użyte wazony, misy, wazy, półeczki, stojaki i inne.
Zakazane: dekoracje niejadalne, koraliki, piórka, wstążeczki (z wyłączeniem wstążki dookoła podstawy czy użytej do dekoracji wazonu), niejadalne masy modelarskie, niejadalne barwniki.
10. Tort w tematyce „Mój ulubiony film lub książka” (kategoria dla dzieci i młodzieży)
Podział wiekowy: poniżej 9 lat, 10-12 oraz 13-16 lat
Tort musi być przygotowany na styropianowej atrapie i mieć jedno piętro. Technika wykonania dowolna. Tort musi się zmieścić na podstawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub35 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości.
Dozwolone: wszelkie jadalne masy do obkładania tortów, czekolada, lukier królewski, karmel/ izomalt. Kwiaty cukrowe bez drutów i taśm florystycznych. Dekoracje na drucikach, które muszą być zabezpieczone przed kontaktem z tortem. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: niejadalne elementy dekoracyjne, żywe kwiaty, wstążki (z wyłączeniem wstążki ozdobnej na podkładce), koraliki, piórka itp., niejadalne barwniki.
Jury, oceniając prace w poszczególnych kategoriach, będzie brało pod uwagę różne aspekty wystawionych dzieł. W przypadku wszystkich wysoko punktowane będą na pewno estetyka wykonania, kreatywność oryginalność i wkład pracy. Organizatorzy proszą o szczególne zwrócenie uwagi na elementy zakazane, z racji użycia których praca może zostać zdyskwalifikowana. Każdy uczestnik może zgłosić udział w kilku kategoriach.
Zapisz się już teraz!
http://cakefestivalpoland.com/zglos-udzial/
Więcej informacji o konkursie http://cakefestivalpoland.com/konkursy/