...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , CSM Polska, materiał promocyjny

Cupcakes – słodycz popkultury

Równie ważny jak smak jest ich wygląd. Przyciągają wzrok kolorami i finezyjnymi dodatkami. Są ozdobą cukierniczych witryn, w których pełnią rolę „słodkich kusicielek”. Cupcakes - to na ich punkcie kilkanaście lat temu oszalała Ameryka.

Patrząc dziś na cupcake'owy boom, trudno zrozumieć, że ciasteczka te znane były w Stanach Zjednoczonych już w XVIII wieku. W wydanej w 1796 roku książce „Amerykańskie gotowanie” pojawiła się ich pierwsza drukowana receptura. Sam termin „cupcakes” użyty został 32 lata później w publikacji „75 przepisów na ciasta, ciastka i słodycze”, książce kucharskiej autorstwa Elizy Leslie. Określenie to powstało z połączenia dwóch angielskich słów: cup (kubek, filiżanka) i cake (ciastko). Nawiązuje do charakterystycznego kształtu słodkiej, acz niewielkiej przekąski. Na swój wielki marketingowy sukces cupcakes czekały kolejne 170 lat!

Kulturowy fenomen
Najpierw zawładnęły kulinarną wyobraźnią Amerykanek. Niedługo później dotarły do Europy i w inne zakamarki świata. Z naturalnym wdziękiem trafiły szczególnie w gusta kobiet. Wszystko za sprawą niezwykle popularnego serialu „Seks w wielkim mieście”. Lawina ruszyła po jednym z odcinków, w którym Sarah Jessica Parker, grająca rolę Carrie Bradshaw, zajada się apetycznym ciasteczkiem w nowojorskiej cukierni Magnolia. Zainteresowanie „babeczkami”, jak cupcakesy często nazywane są w Polsce, przybrało gigantyczną skalę. Były jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów w Google’u, doczekały się reality show w cukierni i narodowego święta, a nawet naukowych badań nad ich socjologiczno-kulturowym fenomenem.

 

Także cukiernia Magnolia stała się miejscem kultowym na mapie Nowego Jorku. Przez wiele lat po oferowane tam wypieki ustawiały się długie kolejki. Choć wybór w cukierni jest dość szeroki, to właśnie babeczki cieszą się największą popularnością. Ponieważ liczba klientów znacznie przewyższa liczbę babeczek, jakie jest w stanie upiec cukiernia, właścicielki zdecydowała się ograniczyć ich sprzedaż do kilkunastu sztuk na osobę.?
W Magnolii babeczki sprzedaje się tylko w dwóch wersjach: czekoladowe lub waniliowe z kremem o smaku czekoladowym oraz waniliowym, dostępnym w różnych kolorach (podobno najbardziej popularne są babeczki z kremem w kolorze różowym).

Cechy charakterystyczne
Krem (frosting) na bazie masła lub serka to podstawowy element odróżniający babeczki od podobnych do nich muffinów czy magdalenek. W oryginalnej, amerykańskiej wersji jest bardzo, bardzo słodki. W europejskiej, a także polskiej odmianie został w istotny sposób zmodyfikowany. Kolejna różnica to ciasto. Magdalenki są bardziej suche, muffiny cięższe z chrupiącymi dodatkami, a cupcakes powinny być wilgotne i tłuste. Powstają z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, z dużą liczą jajek. Trzeba je dłużej ubijać i krócej wypiekać. Ciasteczka te wyróżniają się też kolorystyką kremów oraz barwnymi dodatkami: mogą to być tęczowe posypki, błyszczące perełki, wisienki czy inne jadalne „gadżety”. Ważne by było „na bogato”. Nie tylko w amerykańskiej wersji babeczki ocierają się często o stylistykę kiczu, ale przecież i na tym polega ich urok.
Amerykańskie babeczki stały się też elementem popkultury. Pojawiają się jako motywy przewodnie w elementach biżuterii czy akcesoriach codziennego użytku.

W Polsce pierwsze cukiernie serwujące cupcakes zaczęły powstawać w 2010 roku w Warszawie. W naturalny sposób pojawiały także w innych miastach, na dobre wrastając w słodki krajobraz naszego kraju. Dziś amerykańskie babeczki są stałym elementem oferty cukierni i kawiarni, mają też licznych i wiernych miłośników.

ORIGINAL AMERICAN SWEETS
To koncept firmowany przez CSM BAKERY SOLUTIONS oferujący piekarzom i cukiernikom pełną gamę wysokiej jakości produktów do wypieku słodkości o tradycyjnym smaku, strukturze i doznaniach autentycznych amerykańskich specjałów. Dzięki łatwości użycia i wszechstronności stanowią one doskonałą podstawę do stworzenia wyjątkowo pysznych wyrobów o amerykańskim charakterze.

http://www.csmbakerysolutions.com/pl/produkty/nasze-produkty/

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji