autorzy, uczniowie: Karolina Górska: ciasto drożdżowe, Adrian Pomagier: masy makowa, nauczyciel prowadzący: Hanna Michalska
RECEPTURA
Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 jajo
2 żółtka
2 łyżki cukru kryształ
1 op. cukru waniliowego
180 g kwaśnej śmietany 18%
Masa makowa
500 g maku niebieskiego
100 g masła
220 g cukru kryształ
4 jaja
aromat migdałowy
bakalie
Dodatkowo
cukier puder
bakalie
ozdoby cukiernicze
1 jajo
Wykonanie
Ciasto drożdżowe: mąkę posiekać z tłuszczem; drożdże wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym; śmietanę połączyć z jajem i żółtkami. Zarobić ciasto, chłodzić w lodówce przez 1godzinę.
Masa makowa: mak zalać gorącą wodą i gotować 15 minut, pozostawić do ostygnięcia, odcedzić na sicie, dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Roztopić masło z cukrem, dodać mak, aromat migdałowy bakalie, wystudzić, dodać żółtka, a na końcu ubite na sztywną pianę białka.
Formowanie choinek: ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć równe trójkąty. Na część położyć masę makową, równomiernie rozprowadzić po powierzchni ciasta. Każdy trójkąt z masą makową przykryć drugim trójkątem, naciąć na brzegach i zwinąć (wszystkie „gałązki” zwijać w jednym kierunku).
Gotowe choinki posmarować rozmąconym jajem, piec w 180°C na złoty kolor. Ostudzone choinki udekorować wg własnego uznania: lukrem, bakaliami, ozdobami świątecznymi.