...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Krantz – duma Izraela w wersji makowej

autor: Paula Wilczyńska – autorka bloga www.WilkSyty.pl

RECEPTURA
(na 2 keksówki o wym. 23 cm x 10 cm)

Składniki
520 g mąki pszennej
230 g
cukru (w tym 130 g na syrop)
2 łyżeczki suszonych drożdży
3 jajka
150 g masła
200 ml wody
szczypta soli
2 szklanki masy makowej

 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i drożdże. Wbić jajka, dodać 120 ml wody i zacząć wyrabiać mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Podczas mieszania dodać szczyptę soli. 150 g masła w temperaturze pokojowej pokroić w małą kostkę. Stopniowo dodawać po kilka kostek do ciasta i mieszać do połączenia składników. Kiedy całe masło zostanie wykorzystane, a ciasto będzie dobrze wyrobione, gładkie i lśniące (powinno to zająć ok. 10 minut), przełożyć kulę do dużej natłuszczonej miski. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na całą noc.

Keksówki o pojemności 1 l i wymiarach (23 cm x 10 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blat podsypany mąką.

Delikatnie i krótko zagnieść, po czym podzielić ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach (mniej więcej) 38 cm x 28 cm. Przyciąć boki, aby brzegi były w miarę równe. Na każdym blacie rozsmarować połowę masy makowej, zostawiając 2 cm ,,marginesu'” przy każdej z krawędzi. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Wyrównać rulon dłońmi, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Gotową roladę przeciąć na pół wzdłuż i ułożyć tak, aby przekrój warstw był widoczny i zwrócony ku górze. Przepleść dwa kawałki ciasta, jeden pod drugim, jak najprostszy warkocz. Przełożyć do foremek.

Tak przygotowane foremki odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką kuchenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 30 min lub do suchego patyczka. Kiedy ciasta się pieką, przygotować syrop ze 130 g cukru i 80 ml gorącej wody. Po wyjęciu z pieca posmarować je syropem póki gorące, upewniając się, że cały syrop został zużyty.

 

 

Paula Wilczyńska – autorka bloga www.WilkSyty.pl. Miłośniczka kulinarnej prostoty. Na co dzień je, eksperymentuje, upraszcza i prowadzi minimalistyczny blog z przepisami składającymi się z 7 składników. Wierzy, że absolutnie każdy potrafi gotować, wystarczy tylko przestać utrudniać sobie życie.


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji