...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Mistrzowski pojedynek na lody

By prezentować kraj w międzynarodowych mistrzostwach nie wystarczy zebrać ekipę pięciu specjalistów. Trzeba by umieli ze sobą świetnie współpracować. Opanowali stres. I stworzyli niepowtarzalny pomysł.

Bez wątpienia najważniejszym wyda­rzeniem towarzyszącym tegorocznym targom SIGEP był finał mistrzostw Gelato World Cup. W szranki stanęły reprezenta­cje 12 krajów z kilku kontynentów. W ciągu czterech dni członkowie ekip mieli wykonać najróżniejsze zadania z udziałem lodów, tak by łączył je wspólny temat. Tematem prze­wodnim prac Polaków był „Duch gór”, który nasi rodacy genialnie i z wrodzonym arty­zmem zinterpretowali w smakach, dekora­cjach oraz rzeźbach. W boksie wszyscy pra­cowali razem nad lodami, deserami, tortami, natomiast rzeźby były pracą indywidualną. I tak praca z karmelu oraz krokantu była oczkiem w głowie Rafała Macały, a rzeźbę z lodu wyczarował Damian Wiśniewski. Polski team stanął na wysokości zadania, pokazując światowy poziom.

 

Pierwszego dnia (sobota) była przygoto­wywana kuweta dekorowana oraz tort. Następnie finger snack, a w poniedziałek deser, Mystery Box i rzeźba lodowa. Ostat­niego dnia należało przygotować grand buffet i czekać na ogłoszenie wyników. Nie w ciszy i napięciu, a raczej wśród okrzyków radości i wielkich emocji tłumu kibiców z Polski, którzy w biało-czerwonych barwach dosłownie za­władnęli trybunami. Ostatecznie podium zaję­ły: III miejsce Australia, II miejsce Hiszpania, I Francja. Polska uplasowała się na 7. miejscu. Jak na ten wynik zareagowała sama ekipa?


Snacki, Lody oscypkowe, Finger 1 – pstrąg, emulsja z pietruszki, pianka cytryna z jabłkiem i lody oscypkowe. Finger 2 – burger z mięsem z kaczki, buraczkiem, chipsem i lodami z oscypka, pure z dyni, żurawina. Finger 3 – barszcz czerwony, uszko z grzybami, lody oscypkowe i chips z ciasta francuskiego chips jarmuż

Kuweta dekorowana: Przebudzenie – wiosna na Podhalu. Lody czekoladowe muscovado. FOT. COPPA DEL MONDO DELLA GELATERIA

 

 

– Nie jesteśmy tym werdyktem usatysfak­cjonowani. Liczyliśmy na wyższe noty – ko­mentuje Sebastian Szmyd, opiekun druży­ny. – Cóż, z roku na rok poziom konkursu wzrasta. Poza tym każdy juror ma inne kubki smakowe i nigdy nie wiadomo, czy akurat na­sza propozycja przypadnie do gustu. Mimo to uważam, że nie mamy się czego wstydzić. Ekipa dostała mnóstwo pochwał od włoskich mistrzów. Zarówno kompozycje smakowe, jak i konsystencja lodów były w punkt. Ja sam jestem bardzo zadowolony z występu chło­paków, ponieważ byli świetnie zorganizowani i pracowali czysto. Zrobili maksimum tego, co było w planie – dodał Sebastian Szmyd, który był w składzie jury konkursu.

Rzeźba z bryły lodu – Orzeł bielik – strażnik polskich gór

 

O ostatecznym wyniku często decydują niu­anse. Ale też… budżet. – Im większy spon­sor, a co za tym idzie – budżet, tym ekipa
w trakcie przygotowań do konkursu może bardziej skupić się na samej obróbce surow­ców – tłumaczy polski juror i dodaje: – Dzięki naszemu sponsorowi, Master Martini, mogli­śmy się spokojnie przygotowywać i ćwiczyć zadania w Centrum Kreacji. Jednak mieliśmy na głowie jeszcze przygotowanie form i pod­staw. Rafał Macała osobiście wykonał dla nas formy silikonowe, które wspólnie wymyślili­śmy. Ale dzięki temu możemy powiedzieć, że była to nasza praca zespołowa od początku do końca – podkreślił Szmyd.

Tort lodowy - Orle Gniazdo. Forma wykonana samodzielnie przez zespół. Smaki: parfait wanila, żelka malinowa, lody pistacjowe, sorbet mango i kumquat, lody czekolada muscovado, cramble cardamon muscovado, daquas kawowy i zamsz czekoladowy

Deser – Siła gór. Sos morela i kumquat, semifreddo jogurtowe, lody piernikowe, sorbet śliwka węgierka z winem czerwonym, cramble z kardamonem oraz kawior z wina grzanego

 

A jak swój występ oceniają członkowie eki­py? – Powtórzyliśmy dokładnie to wszyst­ko, co ćwiczyliśmy na próbach. Jesteśmy
z siebie zadowoleni – mówi Tomasz Szypuła, kapitan drużyny. – Tort wyszedł niezwykle udany. Był idealny pod względem struktu­ry, smaczny. Najbardziej jednak zadowole­ni jesteśmy ze snacków (przyp. red. polski team jako jedyny przygotował snacki zgodnie z regulaminem; pozostałe zespoły zaprezen­towały mignonsy). Udało nam się stworzyć bardzo ciekawe połączenia smakowe. Mimo że nie mieliśmy kucharza w ekipie, świet­nie poradziliśmy sobie także z przystawkami
– mówi z satysfakcją.

Nie obyło się bez trudnych momentów. Na go­dzinę przed wylotem ekipa dowiedziała się, że nie może zabrać ze sobą zamrażarki, która mia­ła pomóc w przygotowaniu cokołu lodowego, więc odpowiedzialny za tę część Damian Wi­śniewski musiał  nieco zmienić plan działania. Z sekundowym poślizgiem ekipa wydała swój deser. Podczas samych mistrzostw trzeba też było zastąpić w części zadań Łukasza Parzym­skiego, którego dopadły problemy zdrowotne. – Taki konkurs to ogromny stres – mówi Da­mian Wiśniewski. – Mimo że dzięki firmie Ice Evolution oraz Dominice Jarczok, która mnie trenowała, miałem okazję robić wiele rzeźb lodowych, to jednak świadomość, że robię to na międzynarodowych mistrzostwach, zmie­nia postać rzeczy. Na miejscu poczułem flow, dzięki któremu mogłem skupić się na zada­niu i w ciągu 2,5 godz. stworzyć orła z lodu – relacjonował Damian. Siłą naszego zespo­łu z pewnością była doskonała współpraca
i porozumienie, co było widoczne zarówno w samym stanowisku, jak i w licznych relacjach wrzucanych do mediów społecznościowych. – Byliśmy jak jedna rodzina. Świetnie się zgra­liśmy i to pomogło nam przebrnąć przez mie­siące przygotowań i finał – opowiada Damian Wiśniewski. Tomasz Szypuła dodaje – Udział w konkursie to nie tylko wyróżnienie. By osią­gnąć wynik, trzeba wielu wyrzeczeń. To czas poza domem, bez rodziny. To wstawanie o bardzo wczesnej porze i praca po godzi­nach nocnych. Dlatego cieszę się, że umieliśmy stworzyć razem świetny zespół ludzi, którzy po prostu pasjonują się tym, co tworzą – pod­kreślił Tomek.

Snacki lodowe

Mystery Box - lody herbata z bergamotką na białej czekoladzie z variegato morela kumquat

Rzeźba z krokantu i karmelu – symbole, elementy kultury i przyrody Podhala

 

Choć nie stanęli na podium, nie zniechęcają się do udziału w konkursach i mistrzostwach. – To dla nas świetne doświadczenie. Przygoda życia. To czas, w którym mogliśmy sprawdzić samych siebie – zapewnia Tomek Szypuła, mistrz Polski w lodziarstwie 2017 r.

Aurora Czekoladowa


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji