...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Słodki festiwal z czekoladą w tytule

Rodzime luksusowe marki czekolady, rzemieślnicze lody, oscypki w czekoladzie i fontanna słodkości dla wszystkich. Ponadto warsztaty dla małych i dużych oraz konkurs tortów artystycznych - takimi atrakcjami zachęcał do udziału III Festiwal Czekolady w Bielsku-Białej.

Choć pogoda nie była łaskawa dla czekolady, z całą pewnością bezchmurne niebo i słońce sprawiły, że na bielski rynek zawitały jeszcze większe tłumy, niż podczas poprzedniej edycji wydarzenia. III Festiwal Czekolady i Słodkości zachęcał licznymi atrakcjami, które przyciągały zwłaszcza rodziny - zajęcia plastyczne oraz językowe, cukiernicze i bębniarskie, występy muzyczne na scenie głównej oraz liczne konkursy. Warsztaty dla małych cukierników poprowadziła, m.in. znana z Cake Festival Poland, Dorota Zieleńską-Stępień, która pokazywała jak modelować cukrowe zwierzaczki. Natomiast Gabriela Górecka wtajemniczała najmłodszych w sztukę lukrowania pierników. Pojawili się też goście specjalni - ekspert od czekolady, zwłaszcza tej premium - Piotr Krzciuk. A także Mateusz Wesołowski, który zebrał unikalną kolekcję opakowań po czekoladach z całego świata.

 


Festiwalu by nie było przede wszystkim bez wystawców świata czekolady, wśród których znaleźli się rodzimi i zagraniczni twórcy luksusowych i dobrze już znanych marek w Polsce jak Manufaktura Czekolady, Cocoa lub Zotter. Mrożoną czekoladę oferowała gliwicka Czekoladziarnia, praliny w najróżniejszych kształtach i kolorach lokalni twórcy czekoladek z Bielska-Białej - Karmello. Ciekawą ofertę zaprezentowali też rzemieślnicy z Słodkiego Przystanku lub Manufaktury u Dziwisza. Ręcznie formowane czekolady z suszonymi i liofilizowanymi owocami od najmniejszych do wręcz gigantycznych rozmiarów.  Nie zabrakło czekoladowych narzędzi, który przywiózł ze sobą z Czech właściciel Atelier Sladkosti, a także fantazyjnych figurek z czekolady na stoisku Angelina Chocolate. Nie małą sensację wzbudził z pewnością też grillowany oscypek w czekoladzie! W niedzielę czekała też na wszystkich fontanna czekolady.

 

 


Choć czekolada była motywem przewodnim, pojawiły się też inne słodkości, wśród których prym wiodły lody - te mistrzowskie serwowane na stoisku lodziarni Klapec. A także baklavy i oryginalne suszone owoce.

 


Niewątpliwie zjawiskowym punktem programu był konkurs tortów artystycznych oraz małych form. Uczestniczki zaprezentowały publiczności jadalne wersje (nie atrapy) dzieł z masy cukrowej i nie tylko. Zwyciężyła Agnieszka Niekurzak, która zachwyciła figurkami zwierząt leśnych zdobiącymi jej tort w kształcie pnia. Kinga Kaczor, która uplasowała się na miejscu II pokazała pracę dekorowaną w stylu beskidzkim z czerwonymi koralami w roli głównej. Z kolei miejsce trzecie to ekstremalny tort 3D - flaming , który przykuwał wszystkie spojrzenia ze względu na oryginalne proporcje, czyli długie nogi, które nie roztopiły się mimo wysokiej temperatury. W kategorii małe formy I miejsce zajęła Marta Drob z swoimi muffinkami, drugie należy z kolei do Klaudii Antonik i jej pierniczków przedstawiających cztery pory roku.

 


Organizatorzy już zapowiadają jesienną edycję, która tym razem pojawi się na rynku innego miasta w Polsce.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji