...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Mleko kokosowe i masło orzechowe do zmiany

Już na początku roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informowało, że zgodnie z unijnymi normami producenci żywności roślinnej będą zmuszeni do zmian nazw tych produktów, które mogłyby wprowadzać w błąd konsumentów, sugerując im, że mają do czynienia z artykułami odzwierzęcymi.

Media grzmiały wtedy, że „masło orzechowe musi zniknąć” oraz „dni mleka kokosowego są policzone”. Czy po interpelacji poselskiej w tej sprawie i działaniach producentów żywności coś uległo zmianie?

Na podstawie wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej dnia 14 czerwca 2017 r. Komisja Europejska rozstrzygnęła, że nazwy produktów pochodzenia roślinnego mogą zawierać określenia zarezerwowane dla produktów mlecznych tylko w przypadkach, w których ich nazwy zostały uwzględnione w wykazie stanowiącym załącznik do Decyzji 2010/791/UE1 lub gdy producenci udowodnią, że ich produkty sprzedawane są co najmniej od 30 lat. Wyrok ten wywołał poruszenie m.in. wśród polskich producentów żywności roślinnej, którzy zgłosili swoje obawy zarówno przedstawicielom Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jak również posłowi Adamowi Andruszkiewiczowi, który złożył stosowną interpelację w tej sprawie.

Jak można przeczytać w odpowiedzi, którą Ministerstwo wystosowało pod koniec kwietnia br., Polska wystąpiła z wnioskiem do Komisji Europejskiej o wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło migdałowe, masło kakaowe i mleko migdałowe. Komisja Europejska w odpowiedzi na wystąpienie Polski odmówiła uzupełnienia ww. wykazu, wskazując, że nie została udowodniona 30-letnia obecność tych produktów na rynku polskim, która mogłaby wskazywać na tradycję ich sprzedaży. Zdaniem unijnych urzędników tylko taki okres bytności na rynku uważany może być za wystarczający, aby konsumenci krajowi rozpoznawali charakterystykę tych produktów i nie byli wprowadzani w błąd przez człony ich nazw sugerujące pochodzenie odzwierzęce (np. masło, śmietana).

28 lutego br. na stronie internetowej Ministerstwo umieściło informację dla przedsiębiorców, wskazującą na konieczność zmiany oznakowania wyrobów roślinnych, dla których stosowano w nazewnictwie określenia odnoszące się do przetworów mlecznych. W związku z tym stosowanie w języku polskim nazw zawierających określenia produktów mlecznych dla wyrobów roślinnego pochodzenia takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe itp. nie jest możliwe, a nazwy „mleczne” dla produktów roślinnych muszą być zmienione. Służby kontrolne będą weryfikować stosowanie się przedsiębiorców do tego wymogu w obrocie.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji